– Hvis det er noen plass i Norge man skal være nå, så er det her i Alta

Frank Jørstad, Roger Ingebrigtsen og tvillingene Thea og Vilde. Agenda Nord-Norge 2016 i Alta. Foto: Oddgeir Isaksen

Frank Jørstad, Roger Ingebrigtsen og tvillingene Thea og Vilde. Agenda Nord-Norge 2016 i Alta. Foto: Oddgeir Isaksen Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Altaværingen og skuespilleren Frank Jørstad leder i år den tredje av tre Agenda Nord-Norge, og det i sin hjemby Alta.

– Vi skal lage den beste Agenda Nord-Norge noensinne, og det skal vi gjøre her i Alta, sa Jørstad en drøy time ut i årets arrangement.

Det var etter at han og leder Roger Ingebrigtsen i Agenda Nord-Norge hadde ønsket velkommen til årets arrangement som har overskriften "Nord-Norge mot 2030 - veier til økt verdiskapning".

Med seg på scenen hadde de to med seg tvillingene Thea og Vilde, snart 4. Thea er storesøster, født 20 minutter før Vilde.

– De er framtiden

– Thea og Vilde er begge framtiden for Nord-Norge, sa Roger Ingebrigtsen.

– Litt av verden, noe av Norge, og mye av Nord-Norge er her i Alta nå, og Alta er nå verdens minste metropol, sa Frank Jørstad fra scenen.

I en hektisk pause etterpå hadde litt tid til iFinnmarks utsendte:

– Dette er stas, og helt fantastisk for Alta og Finnmark at vi får Agenda Nord-Norge hit etter at den tidligere har vært i Tromsø og Bodø, sier Frank Jørstad.

– Hvis det er noen steder i Norge som man skal være mandag og tirsdag denne uka, så er det i Alta. Her er ledere i næringslivet og i politikken samlet, sier Jørstad.

Var forsinket

Utenriksminister Børge Brende (H) var den første innlederen i årets Agenda Nord-Norge. Noe forsinket ankom han Scandic-hotellet i Alta.

I sitt innlegg trakk han fram blant annet Bugøynes i Sør-Varanger.

– Etter at fiskebruket i Bugøynes ble solgt på tvangsauksjon, satte bygda inn annonser i flere store norske aviser og averterte bygda til salgs, sa han.

– I dag utvikler Norway King Crab Production AS i Bugøynes et portabelt målesystem for hjertefrekvens hos levende kongekrabber under transport til markedet. Dette er kunnskap som skaper arbeidsplasser. Konge- og snøkrabbenæringen befinner seg der laks var for 30 år siden. Ved innledningen til et norsk sjømateventyr, sa Børge Brende.

Var i Kirkenes

Brende viste også til et besøk i Kirkenes sist vinter.

– Det var en opplevelse. Da støtte jeg på 60 kinesere som var i ferd med å sette i seg et måltid med kongekrabber, kongekrabber som de selv hadde fanget. Dette var i et gammelt sauefjøs som er bygget om, sammen med et ishotell. Dette er omstilling som er utrolig spennende og inspirerende, sa Brende.

– Et folk som kan vende et karri klima til sin fordel, kan greie det meste, selv om det selvsagt hjelper med verdens vakreste og rikeste natur, med vinterens flammehimmel og sommernattas solmirakel. Tusen takk, avsluttet Børge Brende fra scenen.

Etterpå fikk iFinnmarks utsendte en prat med utenriksministeren.

– Da jeg ble med i politikk på 80-tallet og for første gang kom til Nord-Norge og Finmark som politiker, så var det preget av subsidier og problemer. Mens i dag så ser vi at veksten i økonomien i nord er høyere enn i resten av landet. Det er 2,4 prosent arbeidsledighet her, mens landsgjennomsnittet nærmer seg 5 prosent, sier Brende til iFinnmark.

– Vi ser også den internasjonale oppmerksomheten omkring nordområdene. Nordområdene har en enorm interesse, nå vil turistene helst komme hit om vinteren. Det er neste utrolig, sier Brende.

– Hva har Agenda Nord-Norge i Alta å si for Alta og Finnmark?

– Det er kjempebra. Alta har jo også et sterkt kunnskapsmiljø med universitetet her, og jeg skal dit å treffe studenter etter at jeg har vært her på Agenda Nord-Norge, sa Brende til iFinnmark.

Anne Nymoe Trulsen. Agenda Nord-Norge 2016 i Alta. Foto: Oddgeir Isaksen

Anne Nymoe Trulsen. Agenda Nord-Norge 2016 i Alta. Foto: Oddgeir Isaksen Foto:

Utenriksminister Børge Brende. Agenda Nord-Norge 2016 i Alta. Foto: Oddgeir Isaksen

Utenriksminister Børge Brende. Agenda Nord-Norge 2016 i Alta. Foto: Oddgeir Isaksen Foto:

Agenda Nord-Norge 2016 i Alta. Foto: Oddgeir Isaksen

Agenda Nord-Norge 2016 i Alta. Foto: Oddgeir Isaksen Foto:

Artikkeltags