Skulle bli 300 ansatte. Nå kutter de til beinet i Tromsø

Av og
Artikkelen er over 4 år gammel

- Det er trasig, men sånn er verden.

DEL

Aker Solutions legger ned hele sin MMO-virksomhet i Tromsø.

- MMO-virksomheten i Tromsø vil også avsluttes, mens enkelte ansatte i denne strategisk viktige byen i nord sannsynligvis fortsetter i jobb på lokasjonen som en del av selskapets arktiske satsing. Disse vil slutte seg til Aker Solutions' Engineering- og Front End Spektrum-team, skriver Aker Solutions i en pressemelding.

Det betyr i praksis at det som skulle bli en storsatsing i Tromsø fremover i beste fall vil bestå av et fåtall ansatte innen arktisk teknologi.

De ansatte ble orientert om planene på et allmøte fredag morgen, melder Stavanger Aftenblad.

Terje Trætten, leder av avdelingsstyret i NITO Troms, sier at nedleggelsen føyer seg inn i rekken av dårlige nyheter fra olje- og gassindustrien.

- Det er trasig, men sånn er verden. Vi får ikke gjort noe med. Det er beklagelig, men sånn er livet. Jeg håper de får en annen jobb i andre virksomhet der man trenger ingeniører, sier Trætten.

Terje Trætten, NITO

Terje Trætten, NITO

Han påpeker at arbeidsmarkedet for ingeniører generelt er ikke så verst.

- Vi leser stadig i media om ingeniører som har fått ny jobb i bransjer som ikke er like oljeavhengig, også kommuner. Det er en stor etterspørsel innen for eksempel vann- og avløp. Men det er selvfølgelig beklagelig for de som blir rammet.

Varslet storsatsing

Da Aker Solutions startet sin avdeling i Tromsø ble det antydet 2-300 arbeidsplasser, og planlagt et stort nybygg i Tromsø sentrum. Byggeplanene er lagt på is etter at lave oljepriser og lav aktivitet i Barentshavet ga selskapet svært få oppdrag i nord. I vår ble 20 av de da 85 ansatte ved avdelingen i Tromsø permittert.

Aker Solutions

  • Aker Solutions er en global leverandør av produkter, systemer og tjenester til olje- og gassindustrien.
  • Selskapets ingeniørkompetanse, design og teknologi tar feltene fra funn til produksjon og bidrar til å optimalisere feltets utvinningsgrad. Aker Solutions har rundt 16 000 ansatte i omtrent 20 land.
  • Om lag 5 000 ansatte er i MMO-området, hvorav rundt 3 600 i Norge

Selskapet står overfor en stor inntekstsvikt på 500-600 millioner kroner etter at kontrakten med Statoil utløper til sommeren. Kontrakten gir arbeid til 900 ansatte på land og offshore.

Slik planla Aker Solutions sitt nybygg i Tromsø. Nå ser det  mer mørkt ut.

Slik planla Aker Solutions sitt nybygg i Tromsø. Nå ser det mer mørkt ut. Foto:

Aker Solutions har også en MMO-avdeling i Sandnessjøen. Her  blir det full stopp. Prefabrikasjonsanlegget i Sandnessjøen bli midlertidig stengt i om lag tre år.

- Tiltakene er smertefulle, men nødvendige for å styrke vår konkurranseevne og det langsiktige potensialet til den norske MMO-virksomheten, som har vært påvirket av en betydelig nedgang i aktivtetsnivået i det norske offshoremarkedet, sier Luis Araujo, konsernsjef i Aker Solutions.

Slår sammen

Selskapet slår sammen den norske MMO-virksomheten (maintainance, modifications and operations) til én regional enhet, fra tidligere fire, noe som vil ha innvirkning på ledelse og øvrige ansatte fra Tromsø til Stavanger.

Totalt vil dette kunne ramme inntil 900 faste stillinger ved fasiliteter i Stavanger, Bergen, Kristiansund, Trondheim, Tromsø og Sandnessjøen, i tillegg til offshore.

Aker Solutions har omkring 3600 ansatte innen MMO i Norge. Det vil si at så mange som én av fire kan måtte gå fra selskapet.

- Kapasitetsjusteringene vil skje gjennom naturlig avgang, omplasseringer av ansatte til andre deler av selskapet og oppsigelser, melder Aker Solutions.

Starter umiddelbart

Selskapet starter prosessen umiddelbart.

- Gjenstående tilpasninger vil avhenge av arbeidsmengde i løpet av året.

De har allerede gjennomført store kutt. Siden 2014 har de kuttet 1.300 faste og midlertidige stillinger.

Artikkeltags