Mack har verdens nordligste ølbryggeri. Nå får Lyngen verdens nordligste destilleri. AuroraSpirit håper å kunne servere lokalprodusert vodka, gin, akevitt og whiskey når høsten melder sin ankomst. De etablerer nå verdens nordligste destilleri på Årøybukt i Lyngen kommune.

- Det er et behov for nordlysprodukter i det gryende markedet for nordlysturisme. For ett år siden etablerte vi Auroraspirit og merkevaren Bivrost ("nordlys" på norrønt), der vi importerte rødvin, hvitvin og whisky i vårt navn. Den store planen har hele tiden vært å etablere kortreiste produkter her, sier styreleder i AuroraSpirit, Tor Petter W. Christensen.

Han eier firmaet sammen med Wiktor Sørensen, også han fra Lyngen, og tromsømannen Hans Olav Eriksen.

De startet først opp med import. Blant annet har de en nordlysvin rettet mot turister. I januar kunne Nordlys melde at vinmonopolutsalgene i Lyngen og Tromsø var utsolgt etter to måneder.

I tillegg har de produkter inne i noen taxfreeutsalg.

Klart til høsten

Nå får de eget destilleri. Det tyske destilleriet er fleksibelt og kan produsere en rekke forskjellige varer.

- Vi har planer om å produsere vodka, gin, akevitt og whisky. i fjor ble det blant annet etablert et whiskeydistilleri på Myken i Nordland, så vi ser dette er en ny og spennende industri i nord.

- Når får man smake de første edle dråpene?

- Vi ønsker å komme i produksjon så raskt som mulig er, men det er litt bestillingstid på utstyret. Forhåpentligvis er vi i gang til høsten, rundt oktober-november. Det hadde vært hyggelig å rekke førjulssesongen, sier Christensen.

KJØPTE DESTILLERI: Leif Nerhammar fra Destillationstechnik gmbh og Tor Petter W. Christensen fra AuroraSpirit AS (t.h.)

Koster millioner

Parallelt med distilleriet etableres et visningssenter.

- Vi kombinerer reiseliv og produksjon. Det er blant annet populært i Skottland, sier Christensen.

- Hva vil dette koste?

- Jeg vil ikke inn på nøyaktige summer, men det koster noen millioner. Dette er ikke billig. I tillegg skal man gjennom ganske mange offentlige instanser for å få de rette tillatelsene. Det er en del arbeid.

Christensen sier det skal ansettes flere produksjonsmedarbeidere som skal få full opplæring.

De tre er ikke alene om å satse på edle dråper fra det høye nord. Robert Johansen fra Tromsø er nå i ferd med å bygge opp et stort mikrobryggeri på Svalbard.