TROMSØ/ALTA (Nord24.no): - Jeg tror dette bidrar til at vi får samme posisjon i Alta som Ishavskatedralen har i Troms.

Kirkeverge Gunnar Tangvik i Nordlyskatedralen gleder seg over at de fra neste år kan by på en spektakulær turistattraksjon i kjelleren. Etter fem års jobbing ble denne uken Nordlysattraksjonen så godt som fullfinansiert. Sparebanken Nord-Norge går inn med totalt 11 millioner i støtte og lån. Nå skal de bygge et opplevelsessenter i kjelleren til kirken i Alta der turister kan oppleve nordlyset. Året rundt.

Laser og røyk

- Det var en forutsetning da vi bygget katedralen at det skulle være en turistsatsing. Men det har vært  utfordrende å få finansiering. Banken vil jo helst ha sikkerhet. Og vi kan ikke pantsette en kirke, sier Tangvik. Han er styremedlem i Nordlysattraksjonen. Alta kirkelige fellesråd eier prosjektet sammen med hotellkjedene Scandic og Thon, Alta kommune og investeringsfondet SIVA. Sistnevnte trekker seg nå ut, og selskapet vil gjøre en emisjon før anlegget bygges.

Her skal de bruke laser, røyklegging og avanserte led-skjermer for å gjenskape Nordlyset. Slik kan de oppleve nordlys også i overskyet vær eller sommerstid.

- Vi håper det kan inspirere til at de besøker Alta igjen i nordlyssesongen. Vi kan selvsagt ikke konkurrere med ekte vare, sier Tangvik.

Besøkende må selv aktivt delta for å lage nordlys i kjelleren.

- Her skal man ikke bare sitte passivt og se på. Det er interaktivt. De får så og si det nordlyset de fortjener, sier Tangvik.

Deretter kan turistene dele sitt eget nordlys på sosiale medier.

Bildeserie

Slik blir Nordlysattraksjonen

Vil ha 40.000 besøkende

Etter planen skal Nordlysattraksjonen stå klar neste høst. Alta har satset stort på nordlysturisme, med Birkelands gamle nordlysobservatorium som nav. Tangvik sier Nordlyskatedralen allerede har godt besøk. Nå trenger de 30.000 turister innom årlig for å få Nordlysattraksjonen til å gå rundt.

- Men vi har budsjettert med 40.000, så får vi litt overskudd sier Tangvik.

Det vil gi en omsetning på 6,8 millioner kroner i kjelleren til Guds hus.

Utstillingen vil dels være vitenskapelig basert, dels presentere samisk mytologi rundt nordlyset.

- Er det problematisk når dere opererer i en kirke?

- Nei. Det foregår jo ikke i kirkerommet, men i kjelleren. Den er ikke vigslet. Og det er ikke sjamanisme vi skal drive med, sier Tangvik.