Gå til sidens hovedinnhold

Arbeiderpartiet kjøpte telefonlister for å sende 500.000 SMS-er dagen før valget

Artikkelen er over 3 år gammel

«Kjære Arb.partiet. Dette er desperat»

Søndag formiddag plinget det hos en rekke mobilbrukere i Norges land. Meldinga fra Arb.partiet lød: «Hei. Stortingsvalget blir jevnt. Du avgjør om Frp og Høyre fortsetter i regjering. Vil du ha et skifte? Skole og eldre framfor skattekutt? Stem Arbeiderpartiet!»

Arbeiderpartiet har sendt ut 500.000 SMS-er til velgere i Norge. Til en pris på 1 kroner per SMS.

Flere Nordlys-lesere har reagert på SMS-en.

Meldingen fant blant annet veien til Høyre-politiker Tor Arne Morskogen fra Tromsø, som stiller spørsmålstegn ved hvordan Arbeiderpartiet har fått tak i hans nummer. «Kjære Arb.partiet. Dette er desperat, Godt valg», skriver Morskogen på Facebook.

Ingrid Langerud, kommunikasjonssjef i Arbeiderpartiet, bekrefter at de har sendt ut SMS-er til en halv million velgere i Norge søndag, og at de kostet 1 kroner per SMS å sende ut.

Listene har de kjøpt av selskapet Iper konsument, som er et selskap som selger bruk av konsumentregistre i Norge. De skriver på sin hjemmeside: «Har du et produkt og en målgruppe, så kan Iper Direkte hjelpe deg til å finne adressene! Iper har et eget konsumentregister for konsumenter som er bosatt i Norge. Adresseregisteret benyttes til å oppdatere andre konsumentregistre og til utleie av konsumentadresser for markedsføring, informasjonsformål eller markedsundersøkelser.»

Engangskjøpte lister

- Kontaktinformasjonen er hentet fra Iper konsument, og leid ut for engangs bruk, sier Langerud.

- Vi ønsker å nå ut bredt med vår politikk og derfor sender vi ut denne SMS-en.

- Hvordan har dere valgt ut hvem som skal få SMS-ene?

- Det er det Iper konsument som har gjort. Det er mange ulike velgere i ulike politiske farger, der det er noen som har bestemt seg og noen som ikke har det, sier Langerud.

- Det er mange som mener at det siste dagen før valget ikke bør drives valgkamp?

- Vårt ønske er å moblisere flest mulig til å gå og stemme. Det er den siste direkte henvendelsen til velgerne, sier Langerud.

Driver valgkamp på søndager

Det er flere politiske partier som driver valgkamp dagen før dagen, ifølge NTB.

SVs Audun Lysbakken, statsminister Erna Solberg (H) og Jonas Gahr Støre (Ap) har alle noe på programmet søndag.

Statsminister Erna Solberg (H) skal drive valgkamp i Ski og Oslo samt husbesøk hjemme i Fana i Bergen. – Det er viktig å få folk til å gå ut å stemme. De får vel tåle oss fram til valgdagen, sier hun til NTB.

Ap-leder Jonas Gahr Støre skal på noen husbesøk i ettermiddag i Oslo, bekrefter Langerud til Nord24.no.


Til VG sier juridisk direktør i Forbrukerombudet, Frode Elton Haug, at meldingene fra Arbeiderpartiet ikke er i strid med lovverket.
– Politiske budskap som dette omfattes ikke av den bestemmelsen vi har i lovverket. Loven reguleres rett og slett ikke budskap fra politiske partiet, sier han til VG.

Kommentarer til denne saken