Gå til sidens hovedinnhold

- Gjennombrudd for arktisk senter

Artikkelen er over 6 år gammel

Foreslått inn i statsbudsjettet med to millioner kroner: Samarbeid mellom Universitetet i Tromsø (UiT), Universitetet i Bodø (UiN) og private.

En global kunnskapsbase for transport og logistikk i nordområdene kan være sikret etter at Venstre går inn for en grunnbevilgning på 2 millioner kroner i statsbudsjettet. Det skriver Universitetet i Nordland (UiN) i en pressemelding.

Venstre skal legge frem sitt forslag til statsbudsjett mandag. Partiet bekrefter at en bevilgning på 2 millioner til CHNL vil være en del av forslaget. Venstre viser til det samarbeid som CHNL får til mellom nasjonale og internasjonale miljøer når det gjelder logistikk, transport, beredskap, miljøovervåkning og verdiskaping.

-Dette kan gi viktige bidrag til utviklingen i nordområdene, sier Venstres stortingsrepresentant Abid Q. Raja i en pressemelding.

CHNL setter stor pris på at Venstre vil legge en bevilgning på 2 millioner i budsjettforslaget som partiet legger frem mandag.

- Ettersom Venstre og KrF skal forhandle med regjeringen om statsbudsjettet for 2015, forventer vi at grunnbevilgningen til CHNL blir gjennomført, sier Frode Mellemvik, direktør ved Nordområdesenteret i Bodø og styremedlem i CHNL, i en pressemelding.

Murmansk og Kirkenes

Centre for High North Logistics (CHNL) er basert i Kirkenes og Murmansk.

Senteret ble i 2008 opprettet for å formidle og være en kilde til utvikling av kunnskap om skipsfart i nordområdene, i skjæringspunktet mellom forskning, offentlige myndigheter og næringslivet.

Den opprinnelige finansieringen gikk ut i 2013. Universitetet i Nordland og UiT Norges arktiske universitet ønsker å bidra til å utvikle CHNL videre til et faglig internasjonalt sterkt senter for informasjon, forskning og utdanning. Dette skjer ved at senteret organiseres som en del av de to respektive universitetene.

- I tillegg til omfattende privat finansiering ser universitetene at en statlig grunnfinansiering er nødvendig. Næringskomiteen i Stortinget uttalte seg i 2013 enstemmig positivt om senteret, men regjeringens forslag til statsbudsjett for 2015 inneholder likevel ingen bevilgning, ifølge en pressemelding.

Kommentarer til denne saken