Gå til sidens hovedinnhold

Dette sier Tromsøbanksjefen om de gigantiske Nordea-kuttene

Artikkelen er over 4 år gammel

Nordea kutter 6.000 ansatte: - En konsekvens av utviklingen i bankmarkedet.

TROMSØ (Nord24.no): Før helgen ble det kjent at Nordea kutter 6.000 stillinger.

Casper von Koskull, konsernsjef i Nordea, skriver i rapporten for tredje kvartal at bankens satsing på teknologi og IT har vært kostbar. Dette har gjort at de langsiktige driftskostnadene til Nordea har økt.

Snorre Storset, Norgessjef i Nordea, sier til E24 at nedbemanningen kommer som et resultat av hvordan Nordea-ledelsen tror bankmarkedet vil utvikle seg i årene fremover, og han bekrefter også at det vil bli kutt i Norge:

– Vi ser at vi kan bli mer effektive i alle ledd i banken, så dette vil påvirke virksomhet ganske balansert på tvers av landene, også i Norge, sier Storset til E24.

Skyldes utviklingen i bankmarkedet

I Tromsø vet man foreløpig ikke hvordan kuttene rammer:

- Hvilke konsekvenser dette isolert sett får for Tromsø kontoret kan en ikke si så tidlig i prosessen. Varslet om nedbemanning er en konsekvens av utviklingen i bankmarkedet i årene fremover, skriver avdelingsbanksjef Mona Yttergård i Nordea, i en epost..

- Dette berører alle nordiske land, men vi vet ikke per i dag i hvilket omfang. Vi har ikke flere detaljer enn dette. For å sikre konkurranseevne på lang sikt, planlegger Nordea å redusere antall medarbeidere og konsulenter med minst 6 000. Rundt 2 000 av disse vil være konsulenter.  Nordea har totalt 32000 ansatte.

- Å redusere antall medarbeidere er et resultat av utviklingen i banksektoren og et steg på veien, men ikke et mål i seg selv. Det er et resultat av digitalisering. Digital betjening av kundene vil redusere behovet for medarbeidere.

Usikkerhet

I Narvik og Harstad er man også usikker på konsekvensene, skriver Fremover.

Til Harstad Tidende forteller administrerende direktør, Snorre Storset at vedtaket ikke vil få umiddelbare konsekvenser, men at banken effektiviserer og gjør endringer fremover, noe som vil gi behov for færre ansatte i fremtiden.

Som i de fleste bransjer i dag er det de digitale flatene som har størst vekst og behovet for kundebehandlere blir mindre.

Nordea har ikke tatt stilling til hvor det skal nedbemannes og om det vil ramme filialen i Narvik.

– Det er for tidlig å si. Dette er et prosjekt som skal gå over fire år, sier Kommunikasjon- og pressesjef i Nordea Norge, Synne Ekrem.

– Det eneste vi kan så per nå er at alle land blir rammet.

Nordea Bank Norge fikk et driftsresultat på 1.560 millioner kroner for 3. kvartal 2017, en oppgang på 367 millioner kroner, eller 31 prosent, fra 3. kvartal 2016.

Driftsinntektene for kvartalet er 3.196 millioner kroner, som representerer en flat utvikling fra 3. kvartal 2016.

Tidligere har Sparebank1 Nord-Norge og DNB gjort store kutt i nord.

NORDEA

  • Nordea er en totalbank med samlede driftsinntekter på EUR 10 milliarder og samlede eiendeler på EUR 616 milliarder i 2016.
  • Nordea er Nordens tredje største foretak og en av de ti største leverandørene av finansielle tjenester i Europa målt etter markedsverdi.
  • Nordea er til stede i 17 land, inklusive fire nordiske hjemmemarkeder – Danmark, Finland, Norge og Sverige – som sammen utgjør verdens tiende største økonomi.
  • Er en finansielt stabil bank og en av bare noen få europeiske banker med AA-rating.
  • Aksjene i Nordea Bank AB (publ) omsettes på børsen i Stockholm, Helsinki og København

Kommentarer til denne saken