Gå til sidens hovedinnhold

Nordnorsk selskap vil bygge 430 meter lange oppdrettsanlegg. Nå har de fått "tja" fra myndighetene

Artikkelen er over 4 år gammel

- Positivt vedtak for Havfarm! Det melder vesterålenselskapet Norlaks og Inge Berg i en pressemelding tirsdag. Samtidig melder Fiskeridirektoratet at Norlaks har fått delvis avslag.

Giganter

Det var i fjor vinter Norlaks i samarbeid med skipsdesignerne NDK fra Harstad lanserte planene for å bygge tre gigantiske offshore oppdrettsanlegg kalt Havfarm - hver av dem tre ganger lengre enn en hurtigrute og med plass til to millioner laks.

Les også

Det er tre ganger lengre enn hurtigruta og har plass til to millioner laks

Fiskeridepartementet hadde da lovet konsesjoner til prosjekt som kunne utvikle norsk havbruk. Inge Berg og Norlaks ville ikke starte i det små, men satset på å bygge alle tre. Investeringen vil bli på milliardbeløp. I forbindelse med at prosjektet ble kjent sa Berg til Nord24.no at det var en god tid for å satse offshore: Lakseprisen er høy, stålprisene lave og det er ledig kapasitet i offshorebransjen på grunn av lav oljepris.

- Nok med en

Fiskeridirektoratet skriver i sitt svar at prosjektet vekker tillit. Men de ser ikke at byggingen av flere Havfarmer gir mer innovasjon enn å bygge en, og vil derfor ikke dele ut konsesjon for så store volum. De er innstilt på å gå i dialog med Norlaks om utviklingstillatelser for bygging av en Havfart, etterfulgt av konsesjon når denne står ferdig.

Havfarm

  • "Havfarm" er 430 meter langt - tre ganger så langt som de største hurtigrutene - og 54 meter bredt. Løsningene kommer fra offshoreindustrien. 
  • Anlegget skal ligge forankret i havbunnen, men kunne bevege seg innenfor en gitt radius og dermed gi langt større spredning av avfallsstoffer enn tradisjonelt oppdrett.
  • Luseskjørt på ti meters dybde gjør at anlegget i teorien skal bli lusefritt.
  • Anlegget skal tåle svært hardt vær.
  • Kapasiteten blir på 10.000 tonn laks – over 2 millioner fisk.

- En slik tildeling vil være avhengig av at det kan vedtas målkriterier som sikrer sikker gjennomføring av prosjektet, til tross for at det er mye som gjenstår i forhold til endelig design.

- Kort tid

Berg mener det er positive nyheter.

- Vi ser fram til å kunne realisere dette fremtidsrettede og innovative prosjektet sammen med NSK Ship Design, og vil samarbeide konstruktivt videre med Fiskeridirektoratet for å sikre at tilsagn kan tildeles innen kort tid, skriver han i en pressemelding.

Nord24.no har ikke nådd Berg for ytterligere kommetarer.

Kommentarer til denne saken