Her er det billigst og dyrest å fylle tanken

Per Inge Petersen er på ferie i Tromsø og får merke drivstoffavgiften på kroppen.

Per Inge Petersen er på ferie i Tromsø og får merke drivstoffavgiften på kroppen. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Hvis du fyller til rett tid kan du spare store penger.

DEL

- Dette er all time high, sier kommunikasjonssjef Knut Hansen i Statoil Fuel & Retail Norge AS.

Veiledende pris på en liter blyfri 95 ble onsdag satt til kroner 16,17. Dette er tidenes høyeste prisnivå.

Samtidig er diesel bare ett øre unna prisrekord, med kroner 14,60 per liter.

- For høye priser

- Prisene er for høye, sier Per Inge Petersen. han fylte i går på Best Isrenna. Der fikk den utflyttede tromsøværingen føling med drivstoffavgiften på 92 øre literen.

- Hos oss betaler vi bompenger. Det ser ut som folk har slått seg til ro med det.

Han forteller om lavere priser i Vestfold der konkurransen er ennå hardere.

- Vi kjører mellom Uno-X og St1 og sjekker. For noen år tilbake så vi priser ned i syv kroner literen. Det kaller jeg krig!

Uheldige sammentreff

Det er flere sammenfallende årsaker til at prisen går i været.

  • Dollarkursen gjør innkjøpsprisen høyere.
  • Vedlikeholdsstans på både amerikanske og europeiske raffinerier gjør at tilbudet blir mindre i forhold til etterspørselen.
  • Det amerikanske privatbilmarkedet gir store utslag, og analytikere regner med at flere kommer tlil å feriere med bil i sommer.

Knut Hansen.

- Alt disse faktorene påvirker prisen. Derfor vil jeg nødig spå når den går ned igjen. Vi følger markedet fra dag til dag, sier Hansen.

Det er store prisforskjeller mellom våre stikkprøver rundt i Troms.

Tromsø lavest på bensin - Harstad på diesel

Til tross for en avgift på 92 øre ligger Tromsø hårfint lavest. Bunker Oil på Gimle er billigst både på bensin og diesel med henholdsvis 15.60 og 13,95. Den aller billigste dieselen finnes ikke i Troms, ved Yx og Shell Åsby i Harstad som kan levere henholdsvis 13,59 og 13,69 kroner.

Folk på Finnsnes kan slå seg til ro med at bensinregningen ikke avviker stort fra det man betaleri Tromsø. I Lofoten er det derimot merkbart dyrere å være bilist. Aller dyrest på Reine, der Statoil-stasjonen har lagt seg over veiledende pris og tar 16,39 per liter for blyfri. Dieselførerne sliper unna med 14,87 kroner literen.

Det kommer av mer konkurranse og mindre utgifter til transport.

- Tidligere var transporten subsidiert. Nå må det dekkes inn, sier Hansen.

- Transporttillegget varierer fra område til område og avstander mellom stasjon og tankanlegg/depot. Minste transportpåslag på bensin og diesel på våre Statoil-stasjoner er 6 øre pr. liter, inkl. mva. De høyeste transportpåslaget er 80 øre i Kjøllefjord, og da må sjåførene våre overnatte på turen. Det sier noe om avstander. Hovedtyngden ligger i området 6-25 øre/liter.

Prisene synker igjen

Forhandlerne har likevel mulighet til å legge seg under veiledende pris.

- Og vi har knallhard konkurranse i Norge. Det betyr at prisene raskt vil justere seg nedover. Her i Oslo ligger prisene i dag betydelig under veiledende pris, sier Hansen.

- For Tromsø må man huske at det er et påslag på 92 øre per liter som følge av den lokale drivstoffavgiften.

De som følger godt med kan dermed spare store penger. Listeprisen settes mandag og onsdag morgen hver uke. Hvis den øker slår det ut på pumpeprisen utover formiddagen. Prisene synker deretter helt til neste prisjustering. Det betyr at prisene vil være på det laveste søndag kveld og tidlig mandag morgen, og kan være lavere tirsdag kveld og tidlig tirsdag morgen. Tilsvarende risikerer man å bruke mer enn nødvendig hvis man tanker på feil tidspunkt.

- Konkurransetilsynet har i sine rapporter konkludert med at det har etablert seg to pristopper i det norske markedet, mandag og torsdag, det vil si at stasjonene går til anbefalt utsalgspris på disse dagene etter prisfall som følge av lokal konkurranse og priskriger. At prisene er lavest søndag kveld og mandag morgen er vel kjent i det norske markedet, og gjør at noen kunder velger å tilpasse seg det, sier Hansen.

Artikkeltags