En gründer i utkant-Troms gjør suksess på utstyrsjaget blant toppturentusiaster og syklister; best mulig lys, de letteste skiene og de letteste bindingene.

Eksilbergenseren Bjarte Hollevik har kjørt telemark hele livet, men ble lokket nordover av utenomsportslige årsaker:

- Det var nok kjærligheten som dro meg nordover.

Hollevik er utdannet økonom med fordyping i markedsføring og ledelse, men har oppdaget at teorien ikke alltid er like overførbar til det virkelige liv. Frem til våren 2013 jobbet han i sparebanken i Burfjord.

- Jeg må være ærlig på si at det er et stykke mellom økonomisk teori og virkeligheten en møter. Det er et ganske trangt nåløye for å skaffe finansiering.

Nå har aksjeinnskudd fra nye eiere, tilskudd fra Innovasjon Norge og det lokale «laksefondet» samt Kvænangen kommune rigget det ferske selskapet for internasjonal vekst.

- Det følger en del fordeler med å satse i utkanten. Man får mye hjelp og støtte.

Slik startet det

Alt startet våren 2009.

- Det begynte med at det var ufattelig vanskelig å få kommet seg ut på ski på grunn av mye jobbing på dagtid. Jeg kjøpte en lykt fra Kina, men den tålte ikke kulden. Da startet utviklingen av en egen lykt tilpasset arktiske forhold.

Nå kan han kjøre – eller sykle – nedover fjellsiden med «full spiker».

- Det er en ufattelig feeling å fyre på full guffe.

Siden har den lille bedriften utviklet både nye lykter, nye ski og nye bindinger. Men: utvikling koster. På veien til endelige produkter har de vært innom ski som knakk i test, produsenter som jukset med lysstyrke og lykter som ikke var tilpasset kulde.

Verdens sterkeste

Nå har imidlertid det meste begynt å falle på plass, blant annet med den nye lykt-serien - Bright as Day.

- Vi klarte på første forsøk å lage det som da var verdens sterkeste lykt.

Den var på 6000 lumen. Men snart lanseres en lykt på hele 8500-lumen.

En kjempeordre fra en uavhengig referansekunde er svært viktig for vekstmulighetene fremover.

- Hittil har vi basert oss på at folk kjøper og viser til venner og så vil de ha det samme. En stor ordre til det italienske grensepolitiet, som har sammenlignet lysmengde med konkurrentene, er derfor svært viktig for videre vekst. De har allerede gjort re-bestillinger. Nå ser vi at Røde Kors og nødetatene her til lands også begynner å få opp øynene for dette.

- Men det er dyre lykter?

- Vi er egentlig ganske billig. Det er ingen som er i nærheten av å levere samme lysmengde og spredning med samme batterikapasitet.

Juks med lumen

Lumen – lysstyrke - er mantraet for ski—og sykkelentusiastene. Gründeren mener kunden må passe på:

- Enormt mange jukser. Det er en haug med kinalykter der selv ikke teorien stemmer. Skulle vi valgt same begreper ville våre 8500 lumen-lykter blitt markedsført som 15-20.000 lumen-lykter. Det er veldig vanskelig for en vanlig kunde uten dyp interesse for lumen å forstå forskjellen, men hovedregelen er at masse lumen og et bittelite batteri – det går det ikke. Det akkurat som en Ferrari med bitteliten bensinmotor.

  • Se sammenligning med trailerlys her.

Lette ski

Burfjord Sport er også med i jakten på den letteste og mest lekne skien.

- Det var tungt a drasse rundt på tunge ski og tunge bindinger. Sakte, men sikkert, så begynte ideen om en superlett ski.

I fjor solgte de 100 par ski og over 1.000 lykter:

- Det er veldig bra, men nå har vi fått en helt annen produksjonskapasitet. Vi har jobbet i et helt år med å effektivisere prosessen.

Selskapet kan nå produsere inntil 2500 par ski samt over 3000 bindinger i året.

Selskapet selger nå til Norge, USA, Canada, Kypros, Frankrike, Spania, Italia, Tyskland, Sveits, Østerrike, Finland og Sverige.

Binding med lettest gåvekt

Den egenutviklede telemarkbindingen har den letteste gåvekten på markedet, ifølge gründeren.

- Nærmeste konkurrent er faktisk 100 prosent tyngre enn vår telemarksbinding i gåmodus.

I tillegg har de utviklet en binding der du selv kan bestemme om du vil kjøre telemark- eller alpint/randonee.

- Vi har så langt ikke klart å møte etterspørselen i sesongen som var.

Utviklerne har fått mye hjelp fra testpersoner.

- Jeg vil spesielt fremheve Bård Pettersen på Eide Handel. En fantastisk ambassadør for oss i Tromsøområdet. Vi har solgt masse lykter til Tromsø, både via nett og igjennom butikker i byen.

Etablerer nytt selskap

For å takle pågangen har de gjort en rekke grep. Et nytt selskap overtar for Burfjord Sport. Det har fått det internasjonale navnet Moonlight Mountain Gear.

- Dette er grep vi har måtte gjøre for å klare å henvende oss til et større marked. Vi fikk veldig mange tilbakemeldinger fra kunder om at det var umulig å finne frem til oss.

Eierne er nå: Bjarte Hollevik (72 prosent) Gianluca Martini (18 prosent), Federico Radelli (to prosent), og Anna Tukiainen (8 prosent)

Underskudd

Regnskapet viser underskudd på 300.000 kroner og to millioner kroner i gjeld. Det er misvisende mener gründeren:

- 900.000 kroner av selskapsgjelden er gjeld til meg. Reelt sett hadde vi et overskudd på 200.000 kroner. Underskuddet skyldes at vi betalte for et stort sett nye lykter rett før regnskapsslutt. VI fikk noen runder i banken på grunn av hvordan regnskapene fremstår med tanke på å få finansiering i nyselskapet, men slik henger det altså sammen. Samtidig har vi tatt utviklingskostnadene forløpende – det er ingen tvil om at det koster å utvikle nye løsninger. Det går mye penger til det – mer enn vi liker. Men produktet må fungere, det er det viktigste.

Tester

Både ski og lykter fra Burfjord Sport er testet av friluftsmagasinet Fri Flyt opp gjennom årene.

Resultatene er jevnt over gode. Her er linker til detaljer i testene: