Dette prosjektet har tatt av

SKISSE: Ved å flytte rullebanen håper Bodø kommune å få bygd en helt ny bydel. Nå har prosjektet fått oppmerksomhet fra hele verden.Skisse: baezeni

SKISSE: Ved å flytte rullebanen håper Bodø kommune å få bygd en helt ny bydel. Nå har prosjektet fått oppmerksomhet fra hele verden.Skisse: baezeni

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

- Vi må kanskje ansette flere folk.

DEL

Forskningsmiljø og konsern fra hele verden har vendt blikket mot Bodø.

– Prosjektet er blitt så omfattende at vi kanskje må ansette flere folk. Det er noe vi skal se på etter påske, sier prosjektleder Daniel Bjarmann-Simonsen i Ny by – ny flyplass til Avisa Nordland.

Mandag skrev AN om selskapet XCOR Space Expeditions som så på Bodø som et mulig sted for å sende ut romferger med styrtrike romturister.

Ett av mange

Men dette er bare en av mange henvendelser.

– Vi mottar daglig henvendelser. Vi var slett ikke forberedt på dette, men det sier også noe om hvor unikt det er og hvor mange muligheter som åpner seg, sier Bjarmann-Simonsen.

Han forklarer at de har bygd prosjektet stein for stein, men det hele tok virkelig av etter en reportasje i Endelig Helg 31. januar.

Men siden det er så tidlig i prosessen, vil ikke prosjektlederen gå ut med noen navn foreløpig.

– Noen av selskapene har årsbudsjetter som er like store som det norske statsbudsjettet og like mange ansatte som en stor norsk by, sier han.

– Kan du avkrefte at Apple har tatt kontakt?

– Jeg vil ikke avkrefte noe som helst.

Etter det AN erfarer har blant andre et kinesisk gigantkonsern tatt kontakt. Et fransk storkonsern skal også ha rettet blikket sitt mot Bodø.

Prosjektet er nå blitt presentert på konferanser i hele Europa. Senest under en EU-konferanse i Bilbao og i Brussel under oppstarten av utlysningen til nye EU-midler.

– Hele verden vil være en del av denne muligheten. Universiteter og private forskningsmiljøer. Og da særlig i forbindelse med EU-prosjekter. De vil teste ut ny smart-teknologi, nye byplanverktøy og nye logistikkløsninger. Alt vi kan gjøre i dag og ting vi kan gjøre i framtiden, sier Daniel Bjarmann-Simonsen.

Fornøyd ordfører

Ordfører Ole Hjartøy bekrefter den store interessen.

– Det har vist seg at ny by og smart city har så stor internasjonal interesse fordi prosjektet er så unikt i seg selv, sier Hjartøy.

– Det som er det viktigste, er at her tiltrekker man seg større europeiske selskaper som ser muligheter som vi i utgangspunktet ikke hadde drømt om, legger han til.

– Hvordan blir det nå med nye skoler og sykehjemsplasser i alt dette?

– Infrastruktur som skoler og sykehjemsplasser kommer som en konsekvens av å skape framtiden. Man kommer aldri videre dersom man starter i feil ende.

Han understreker at de må tørre å ta de stor løftene.

– Ofte blir man gravd ned av dagens utfordringer hvor man må bruke all energi og kapasitet. Når vi samtidig tar de store stegene, får vi drahjelp som viser at det lønner seg, sier ord-fører Ole Hjartøy.

Artikkeltags