DNB: - Halvparten av unge angrer

I en fersk analyse kommer det fram at omtrent halvparten av unge angrer på at dem ikke har spart titl bolig tidligere.

I en fersk analyse kommer det fram at omtrent halvparten av unge angrer på at dem ikke har spart titl bolig tidligere. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

(Avisa Nordland) I en fersk landsdekkende analyse gjort av Respons Analyse for DNB, kommer det fram at omtrent halvparten av unge mellom 18 og 34 år angrer på at de ikke begynte å spare tidligere til bolig.

– Boligsparing er nå viktigere enn noensinne, og det ønsker jeg å gjøre både foreldre og unge oppmerksom på, skriver finansrådgiver Inger Lise Bråttvik i DNB, i en pressemelding.

De siste årene har boligprisene skutt til værs, kravene til egenkapital enda strengere, og generelt vanskeligere å komme seg inn på boligmarkedet. I pressemeldingen Avisa Nordland har fått tilgang til, kommer det fram at 46 prosent av unge mellom 18 og 24 år skulle ønske at de hadde begynt å spare tidligere, mens av de mellom 25 og 34 år sier hele 50 prosent det samme.

– Etter at de nye forskriftene trådte i kraft, ser vi nå at noen flere av dem som tidligere ville fått innvilget lån, får avslag eller tilbud om lavere lånebeløp enn de søkte om, heter det i pressemeldingen.

I Nord-Norge ble det gjort 71 intervjuer, hvorav 37 prosent sa de ønsket å starte tidligere, mens 43 prosent påsto at de ikke angrer. De siste 19 prosentene var usikker.

Kriterier som må oppfylles

Bråttvik minner om at visse kriterier må oppfylles for at de skal innvilge et lån.

– Når det gjelder unge som skal inn på boligmarkedet har vi imidlertid fortsatt muligheten til å være litt fleksible. Men for at vi skal kunne innvilge lån må følgende kriterier uansett oppfylles: Betalingsevne, betalingsvilje og sikkerhet, sier hun.

-Det beste de unge selv kan gjøre for å komme seg inn på boligmarkedet er å begynne å spare opp egenkapital tidlig. Disse sparepengene vil de uansett ha stor glede av senere. Unge bør derfor spørre seg selv om de sløser mer enn nødvendig, det vil si å kaste bort penger på unødvendige ting, og derfor kan spare mer enn de gjør. Mange vil finne ut at det er mye de kan kutte ut.

– Kutt unødvendige kjøp

Å være ungdom skal være morsomt. Å ha penger å bruke kommer alltid godt med, men finansrådgiveren oppfordrer unge til å kutte ut unødvendige kjøp.

-Jeg mener ikke at unge skal forsake alt. De skal være sosiale, være med på det som skjer og ha det gøy. Men de bør sjekke om de har noen «tyver» i lommeboka. Hvis du kjøper vann, kaffe eller ferdigmat hver dag og gjør hyppige kleskjøp, så kan det kanskje være rom for å kutte ut noe til fordel for sparing. Har du bil, sjekk om du kan klare deg uten og hvor mye du i så fall kan spare på det. 

BSU

Hun er også klar over hvor du burde sette av sparepengene.

– Det er viktig å være klar over at BSU er Norges kanskje beste spareordning. Den bør derfor utnyttes for alt den er verdt. Alle under 34 år med skattbar inntekt, og som en gang ønsker å kjøpe seg egen bolig, bør spare i BSU, sier hun.

Videre oppfordrer Bråttvik å sette av pengene tidlig, i stedet for å vente til siste mulighet.

-For å få maksimalt ut av BSU-sparingen vil jeg oppføre flere til å sette inn penger så tidlig på året som mulig – eller fortløpende. Venter du til desember får du med deg skattefradraget, men går glipp av et helt år med god rente på pengene. Bruk i hvert fall ikke brukskontoen til sparing!

Artikkeltags