15.000 nordmenn kan gå glipp av milliongevinst etter Norwegian-somling

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Småaksjonærer i Norwegian lå an til å kassere nesten 200 millioner kroner. Nå kan somling hos flyselskapet snyte dem for nesten hele gevinsten.

17.000 småaksjonærer i Norwegian, inkludert 15.000 nordmenn, har lenge ligget an til å innkassere en ellevill gevinst på opp til 190 millioner kroner. Det skyldes en rettighet til å kjøpe Norwegian-aksjer med gigantrabatt, skriver NA24.

– Det er penger rett i fôret. De har gjort en god deal, de aksjonærene der, uttalte en glisende Norwegian-sjef Bjørn Kjos til Nettavisen i april.

Leverte ikke

Men nå er det fare for at hele gevinsten kan gå i vasken. Det skyldes at selskapet selv ikke har sendt inn de nødvendige papirene til Finanstilsynet i tide.

– Norwegian har ikke overholdt den avtalte tidsplanen. Finanstilsynet venter nå på et nytt utkast fra selskapet som skulle vært levert for flere dager siden, sier direktør for markedstilsyn Anne Merethe Bellamy når Nettavisen tok kontakt i helgen.

Hun understreker at Finanstilsynet selv har svart selskapet innen de fristene som de har.

Kan falle

Forsinkelsen betyr at småaksjonærene ikke får de nye aksjene sine før midt i juni, mot opprinnelig 2. mai. Problemet er at for hver dag som går øker faren for at British Airways-eier IAG gir opp interessen i Norwegian, noe som mest sannsynlig vil føre til at aksjen faller kraftig i verdi.

Det er dette budet, som kom i starten av april, som er grunnen til Norwegians kraftige børsoppgang og den uvanlige gode dealen fra de 17.000 småaksjonærene. Muligheten til å kjøpe Norwegian-aksjer direkte fra selskapet ble avtalt like før dette budet kom.

Norwegian forklarer forsinkelsen med forskjøvet generalforsamling og mange røde dager i mai.

– Det er flere faktorer som har påvirket tidsrammen, og det har vært vanskelig å tidfeste hvor lang tid ferdigstillingen av prospektet vil ta da det også avhenger av godkjenning fra Finanstilsynet, sier Tonje Næss, kommunikasjonsrådgiver i Norwegian, til Nettavisen.

Et slikt prospekt tar vanligvis cirka fire uker å utarbeide, ifølge Finanstilsynet. Norwegian ligger nå an til å bruke rundt 10 uker.

- Dessverre viste det seg at tidsfristen som ble satt i samarbeid med våre rådgivere var for optimistisk. Prospektet er et stort dokument som skal bearbeides og godkjennes av Finanstilsynet. Den prosessen er vi inne i nå. Vi gjør alt vi kan for å gjennomføre emisjonen så raskt som mulig, og innen midten av juni slik det står i børsmeldingen, sier Næss.

Knallpris

Det hele startet i 20. mars i år. Da varslet Norwegian at de henter inn 1,3 milliarder kroner i en aksjeutvidelse, eller emisjon, rettet mot de største aksjonærene. Prisen var 155 kroner, ti prosent lavere enn aksjekursen på det tidspunktet.

For å likebehandle alle aksjonærene, også de små, lovet selskapet at de skulle gjennomføre nok en emisjon, en reparasjonsemisjon, til samme pris. Slik kunne også de mindre aksjonærene, de som ikke fikk muligheten til å være med i første runde, kjøpe aksjer til samme pris.

Reparasjonsemisjonen er på 200 millioner kroner, og skulle altså gjennomføres i starten av mai, rettet mot aksjonærene som eide Norwegian-aksjer pr. 20. mars i år.

Men i mellomtiden gikk aksjekursen til Norwegian fullstendig i været. Torsdag 12. april ble det kjent at flygiganten IAG vurdere å legge inn et bud på flyselskapet. Verdien på selskapet nesten fordoblet seg i løpet av få uker.

I mellomtiden så det som først så ut som en fin liten rabatt var blitt en sjelden mulighet til å sikre seg gratis penger i aksjemarkedet.

2. mai, da emisjonen opprinnelig skulle bli gjennomført, lå Norwegian-kursen på hele 304 kroner, omtrent dobbelt så mye som det Norwegian solgte aksjene for.

De griseheldige småaksjonærene kunne dermed bare snu seg rundt og selge aksjene videre med en enormt gevinst, til sammen nærmere 193 millioner.

Børsfall

Emisjonen ble imidlertid utsatt til 22. mai, på grunn av Norwegians somling. Denne uken kom meldingen om at det var utsatt til midten av juni.

Samtidig har aksjekursen til Norwegian begynt å falle. Mens aksjekursen var 304 kroner 2. mai, hadde den falt til 274 kroner 22. mai og ligger nå på 254 kroner.

Børsfallet betyr at verdien for småaksjonærene er redusert med en tredjedel eller 64,5 millioner kroner.

Men det kan altså bli mye verre. Hvis IAG gir opp kampen for å kjøpe Norwegian før emisjonen blir gjennomført, noe som absolutt er godt tenkelig, vil aksjekursen til Norwegian kollapse. I verste fall kan den komme ned på samme nivå som før IAG-budet kom og småaksjonærene miste hele gevinsten sin.

Trenger ikke tape

Bernt Bangstad, styreleder i Aksjonærforeningen, understreker at selskapet ikke styret med aksjekursen.

– Det som påvirker kursen er ikke noe selskapet kan styre over i det hele tatt, nemlig budet fra IAG, men selvfølgelig skal man sende inn ting så fort som mulig, sier han til Nettavisen.

Han mener dessuten Norwegian-aksjonærene ikke nødvendigvis vil tape på utsettelsen.

– Det viktig å huske at aksjen også kan stige innen de får aksjene i hende. Hvis planen er å snu seg om med en gang og selge aksjene så fort du får dem, kan man tjene på det også, sier han.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken