Nordisk investeringsbank finansierer seks design-kraftverk i nord

Øvre Forsland.

Øvre Forsland. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Den nordiske investeringsbank (NIB) har inngått en 15-års låneavtale med Helgeland Kraft AS for å finansiere seks vannkraftverk i Nordland.

Det fremgår av en pressemelding.

Kraftverkene vil øke selskapets forsyningssikkerhet og produksjonskapasitet med 166 GWh til strømbørsen Nasdaq (NordPool).

Lånet på 470 millioner kroner vil finansiere byggingen av fem nye vannkraftverk i Tosbotn i Brønnøy i Nordland fylke. Vannkraftverkene er Leiråa, Bjørnstokk, Tverråa, Storelva og Tosdalen. Samlet årlig produksjon vil være 133 GWh. Byggingen av anleggene begynte i mai 2014 og driftsstart er planlagt i perioden mellom april 2016 og september 2017.

Det sjette vannkraftverket er Øvre Forsland som er det siste av fire vannkraftverk som bygges i Forslandsvassdraget i Leirfjord i Nordland fylke. Øvre Forsland ble satt i drift i mars 2015 og ble offisielt åpnet av Olje- og energiminister Tord Lien i august 2015. Øvre Forsland genererer 33 GWh årlig.

Helgeland Kraft AS har 12 vannkraftverk med en årlig produksjon på 1,100 GWh. Selskapet er eid av 14 kommuner i Helgelandsregionen i Nordland, hvor det distribuerer 6,000 GWh strøm til rundt 80,000 innbyggere og næringsliv gjennom et 7,800 kilometer langt distribusjonsnett.

NIB

  • NIB er en internasjonal finansinstitusjon som eies av de åtte medlemslandene Danmark, Estland, Finland, Island, Latvia, Litauen, Norge og Sverige.
  • Banken finansierer private og offentlige prosjekter i og utenfor medlemslandene.
  • NIB har den høyest mulige kredittrangeringen, AAA/Aaa hos de ledende kredittrangeringsinstitusjoner Standard & Poor's and Moody's.

Artikkeltags