Gå til sidens hovedinnhold

Den radikale kultursluggeren ser nå ut som en veltrent forretningsmann

Artikkelen er over 6 år gammel

- Den eneste med full oversikt er Benulic.

Huddinge, Sverige: 08.50: Litt forsinket med toget ankommer Boris Benulic Södertörns tingsrätt på landsbygda utenfor Stockholm.

Han er anklaget for å ha svindlet Troms Krafts datterselskap Kraft & Kultur på det groveste.

Benulic er fast i blikket når Nord24.no presenterer oss i hallen på vei inn i Rettsal 4:

- Jag vet, svarer han – men strekker ikke hånden fram.

- Vil du snakke med oss?

- Nej.

Den radikale kultursluggeren ser nå ut som en veltrent forretningsmann. Han er slank, håret er grodd, sideskillet er kammet, og han er ulastelig antrukket i blå dress og hvit oppkneppet skjorte, uten slips. Skoene er sorte og spisse, og slitte bak som om han har brukt mye tid med å stå og gå på hælene.

Lite oppmerksomhet

Sveriges største økokrimsak – Kraft & Kultur-saken – har nesten ingen oppmerksomhet i hjemlandet. Kun 12 stykker er til stede på tilhørerbenken i salen – inkludert journalister. De fleste av dem er advokater. Fire av fem pressefolk er norske. I hjemlandet dekkes saken kun av en frilanser.

- Ikke skyldig

I pedagogiske vendinger legger aktor Ted Murelius fram den han mener er den overordnede historien om svindelen, sett fra Ekobrottsmyndighetens side. Murelius er klokkeklar på at Benulic er hovedmannen i en bevisst svindel med et samlet tap på 1,4 milliarder kroner.

Benulic erklærer seg imidlertid «ikke skyldig» på alle tiltalepunkter.

De øvrige tiltalte – administrasjonssjef Jonas Lundberg samt regnskapsfolkene Pierre Sjöö og Helena Ridderstråle - erklærer seg også uskyldig.

Navn med tusj

Retten har teipet opp hvite A4-ark som markerer hvor de tiltalte skal sitte. «B. Benulic» står det med tusjpenn på lappen på pulten nærmest dommerens venstre side. Rett foran står det Jonas Lundberg og Pierre Sjoo. Lundberg skriver intenst på pc-en sin mens aktor snakker.

På andre rad foran dommeren står lappen med navnet til medtiltalte Helene Ridderstråle. Hun sitter rak i ryggen med hendene i fanget. Foran henne ligger en liten almanakk og en sort penn.

I retten fortelles historien om hvordan tidligere styreleder i Kraft & Kultur, Knut Einar Olsen fra Troms Kraft, hadde ideen om å etablere seg i Sverige for å komme inn i det svenske el-markedet, og at han raskt kom i kontakt med Benulic som var døråpneren  som skulle skaffe kunder.

Vel ti år etter ryker hele byggverket.

Sirlig stablet opp

Bak Boris Benulic, og hans forsvarere, står deres papirer samlet i et femtitalls ringpermer, kongeblå av farge, sirlig stablet opp i to bokhyller. På hver ende innrammes rekkens avslutning av sorte tynne permer.

Hyllene bak aktoratet er tomme. De har samlet sitt etterforskningsmateriale på gulvet i fire gjenbrukte flytteesker. Tre pappgrå og en hvit. Overstrykninger av grønn sprittusj vitner om at noen av dem tidligere har vært brukt i en annen sak. På bordet står det også  to mindre esker som har inneholdt A4 kopipapir. Til sammen 13.000 sider etterforskningsdokumentasjon er samlet her.

Boris Benulic i samtale med sine advokater.

- Slik skjedde det

Ifølge Ekobrottsmyndigheten har svindelen skjedd på følgende vis:

Man har kjøpt el på børsen, men ikke brukt finansielle instrument for å sikre prisen. Deretter har man dekt over tapene ved å oppgi feilaktige regnskapstall.

Inntektene er blåst opp, og er ikke reelle.

Hele svindelen er skjult i regnskapsposten «påløpte, ikke fakturerte inntekter (upplupna inntäkter).

Konkret har Benulic, ifølge økokrim, først hentet ut de riktige tallene på solgt kraft (volum). Deretter har han minsket (manipulert) volumet solgt kraft, men ikke endret inntektene. Etterpå har han beregnet en snittpris på det nye og feilaktige og lavere volumet med solgt kraft. Denne snittprisen er brukt til å beregne det påløpte, manipulerte volumet. Dermed blåses de totale verdiene opp.

- Dette er det helt sentrale i manipulasjonen, sier Murelius.

Selskapet hadde ikke overlevd, eller ville ha gått konkurs, om de reelle tallene hadde kommet på bordet. I stedet tok Troms Kraft opp store lån i den tro at inntektene ville komme på et senere tidspunkt.

Sitter stille

Boris sitter fremoverlent, han tar brillene av seg og på seg, noen ganger vrir han seg i stolen. Andre ganger har han et utålmodig oppgitt uttrykk i ansiktet, men mest av alt sitter Boris Benulic helt stille.

- Kraft & Kultur solgte el til underpris. På børsen finnes det en mulighet til å spekulere, man har en mulighet til å satse på at elprisene skal ned, sier Murelius.

Ifølge Murelius var det kun Benulic som hadde den fulle oversikten i Kraft & Kultur.

- Medarbeidere har hatt begrenset innsyn i helheten. Den eneste med full oversikt er Benulic. Han har ikke delegert ansvar, han ville ikke slippe fra seg kontrollen. Han er en sterk lederfigur. Få har stilt spørsmål og han har omgitt seg med personer som ikke har stilt spørsmål.

Dommeren markerer med gul markørtusj, mens aktor tryller frem nye protokoller fra pappeskene. 

Den lenge ventede straffesaken mot Kraft&Kultur-toppene er i gang.

Saken vil pågå frem til midten av juni.

Kommentarer til denne saken