Gå til sidens hovedinnhold

- Det finnes ikke noe motiv

Artikkelen er over 6 år gammel
KRAFT&KULTUR-RETTSSAKEN

Forsvarerne til Boris Benulic sier at det ikke finnes noe økonomisk motiv for Boris Benulic for å svindle Troms Kraft/Kraft & Kultur. De viser til at han hadde fast lønn på 66.667 kroner i måneden, og ingen bonusavtaler.

- Hvorfor skulle han ha gjort det han står anklaget for? Han har ikke hatt noe som helst økonomisk motiv for å blåse opp sifrene, sier Olle Kullinger, en av forsvarerne til Benulic.

Advokatene påpeker også at Boris Benulic selv foreslo meget kompetente personer i ledelsen av Kraft & Kultur, personer som ville oppdaget noe galt med en gang, ifølge forsvarerne.

- I 2011 foreslo Boris den personen han påstås å ha forsøkt å manipulere – revisoren – skulle bli ny regnskapssjef i Kraft & Kultur. Det viser urimeligheten i aktors teorier, sier Kullinger.

Forsvarerne påpeker også at Benulic ønsket Odd Berg, som beskrives som den skarpeste innen elhandel i Troms Kraft, til en ny stilling i Kraft & Kultur. Men Troms Kraft sa nei. Berg har sittet i styret i Kraft & Kultur i en årrekke, og var med i oppstartsfasen.

- Nisifrede beløp utelatt

Etter å ha hamret løs på manglende motiv, gikk forsvaret over til noen av de øvrige sentrale bevisene i saken mot Benulic - beregningen av påløpte, ikke fakturerte inntekter.

Forsvarerne påstår også at Troms Kraft kjente til flere feil i regnskapsposten påløpte, ikke fakturerte inntekter, enn det som hittil har kommet frem:

- Det er snakk om nisifrede beløp. Om beløpet er riktig, kan vi gå hjem nå, da er Annika Holmbergs beregniger helt feil, sier Kullinger, og legger til:

- En dom mot Boris Benulic begrunnet i den aktuelle utredningen skulle innebære en alvorlig krenking av hans menneskelige rettighet til en partisk rettergang.

Ifølge forsvaret påstår Holmgren at hennes utredning er gjort på oppdrag for  Ekobrottsmyndigheten (EBM), men sier samtidig at rapporten viser forekomsten av manipulasjon.

- Altså ingen objektiv etterforskning. Og Holmgren har ikke fakturert EBM en eneste krone, på tross av at Ekobrottsmyndigheten påstår at Holmgren har jobbet for dem..

- Det virker som Troms Kraft har gjort deler av den utredning som aktor burde ha gjort.

LES MER OG FORSVARETS ANGREP PÅ BEVISENE MOT BENULIC: 

- Verste jeg har opplevd på 40 år

Forsvarerne mener Troms Kraft styrer etterforskningen 

DETTE ER SAKEN

 • 22. november 2011 sender Troms Kraft ut en melding om at det er avdekket vesentlige feil i regnskapet til datterselskapet Kraft & Kultur i Sverige.
 • Man frykter at en regnskapspost kalt "påløpte, ikke fakturerte inntekter" er manipulert. Denne regnskapsposten var finansiert av stadig høyere kredittlån.
 • Svindelen gjelder årene 2001-2011.
 • Tapet er rundt 1,7 milliarder kroner.
 • I april starter straffesaken i Södertörns tingsrätt utenfor Stockholm
 • Troms Kraft eies av Troms fylkeskommune (60 prosent) og Tromsø kommune (40 prosent).
 • Hovedmistenkt er tidligere toppsjef i Kraft & Kultur, Boris Benulic. Han er tiltalt, men nekter skyld.
 • Benulic er anklaget for grov regnskapssvindel samt grov utroskap overfor Kraft & Kultur.

Disse er tiltalt for medhjelp til forbrytelsene:

 • Pierre Sjöö, økonomiansvarlig
 • Helena Ridderstråle, økonomiansvarlig
 • Jonas Lundberg: administrasjonssjef

Kommentarer til denne saken