Gå til sidens hovedinnhold

Dette anlegget kostet 750 millioner. Nå vil Troms Kraft selge det

Artikkelen er over 6 år gammel

Troms Kraft har brukt nær 400 millioner på å bygge ut vindmølleparken Fakken på Vannøya. I tillegg kom tilskudd fra Enova på 346 millioner.

Etter at Fakken ble åpnet av daværende fylkesmann Svein Ludvigsen i 2012, har Troms Kraft sett seg nødt til å nedskrive verdiene på vindmølleparken med 77 millioner i 2012 og 69 millioner for regnskapsåret 2013.

Nå har TK bestemt seg for at de vil selge Fakken, dersom de finner en kjøper. Det bekrefter konsernsjef Semming Semmingsen overfor Nord24.

- Det er et mulig salgsobjekt, ja. Vi vil starte med å gå ut i markedet for å lete etter en god kjøper, men vi har ikke tatt noen salgsbeslutning ennå, sier Semmingsen.

Spisser vannkraften

At kraftkonsernet vil selge anlegget de har brukt tid og ressurser på å bygge, har flere årsaker.

Troms Kraft har besluttet å spisse produksjonsvirksomheten inn mot vannkraft, og dermed fortsette å kvitte seg med virksomhet som ikke er definert som TKs kjerneområde.

- Vi har solgt unna virksomheter de siste tre årene som faller utenfor vår definisjon av kjernevirksomhet. Når det gjelder vindkraft må vi stikke fingeren i jorda og innse at det er for smått bare å ha én vindpark, sier Semmingsen.

I tillegg har TK planlagt store investeringer de neste fire årene på nettsiden.

- Kapitalbehov til tunge investeringer er også en medvirkende årsak til at vi ønsker å selge Fakken, sier Semmingsen.

En mulig Fakken-kjøper vil kunne ha mulighet til en kjempeutvidelse med det såkalte Fakken II-prosjektet.

Vurderer også salg i Skibotn

Troms Kraft har også søkt om konsesjon for å bygge ut vindkraftanlegg i med inntil 26 vindturbiner i Skibotndalen og Rieppejavri i Troms. Hvis konsesjonssøknaden som TK og Statsskog har sendt til NVE går gjennom, vil også dette være til salgs.

- Det er en naturlig konsekvens av at vi spisser vår virksomhet. Vi skal ikke drive med vindkraft, understreker Semmingsen overfor Nord24.

- Er det aktuelt å kjøpe seg opp innenfor vannkraft, dersom dere selger Fakken?

- I dette ligger det også at vi ønsker å vokse på vann, svarer Semmingsen.

Det tok ti år å planlegge og prosjektere Fakken-prosjektet, som var omstridt i tiden før bygginga.

Spesielt reineiere, deler av lokalbefolkningen på Vannøya, to aksjonsgrupper og Miljøvernforbundet forsøkte å sette en stopper for vindkraft-prosjektet, uten å lykkes.

Kommentarer til denne saken