I kveld setter landets eneste selfangstskute kursen mot Vestisen – på det som kan bli det siste norske selfangsttoktet noensinne.

- Vi selfangere har tapt kampen. Definitivt. Motstanderne mot selfangst har vunnet. De har fått politikerne til å vike unna fra en tradisjonell norsk fangst og primærnæring. De orker ikke lenger å forsvare den, sier Bjørne Kvernmo til Nord24.no.

Med et mannskap på totalt 12 mann satser skipper Bjørne Kvernmo og skuta hans Havsel på å være i gang med fangsten ute på isen 1. april. De vil jakte på sel til et stykke ut i mai. Alene. De andre norske selskutene har valgt å trekke inn årene. Men Havsel gir den treadisjonelletredisjonelle norske selfangsten en sesong til. Noe overskudd regner de ikke med – regjeringen har fjernet tilskuddsordningen for selfangst så denne gangen må de klare seg selv på alle måter.

Opplevelse

– Jeg vet ikke helt om jeg har tatt inn over meg at tilskuddet er fjernet. Men guttene er med – og vi tar denne turen som en opplevelse – men satser på størst mulig fangst og mest mulig kjøtt, sier Kvernmo.

Bjørne Kvernmo står på kaia i Alta for å klargjøre skuta for en drøy måneds raid ute i isen. Han har vært med på over 40 seltokt i sitt liv – fordelt på et trettitalls sesonger. Han har fanget sel gjennom storm og uvær – vært med på en rekke av næringens merkehendelser. Da den omstridte Odd F. Lindberg var ute for å lage sin rapport – var Kvernmo skytter om bord på samme skute.

LES OGSÅ: - Regjeringen ser ut til å greie det som verken EU, Greenpeace eller Birgitte Bardot har klart før dem

LES GOSÅ: Her er tiltakene regjeringa «glemte» i neste års statsbudsjett: – Helt uholdbart

LES OGSÅ: Dyrebeskyttelsen jubler over kutt - mens miljøvernerne vil ha selfangst 

Vil ikke selge skinnet før kobben er skutt

Totalt er den norske kvoten satt til 20.000 dyr – de fleste av dem vil ikke bli felt i år med bare en skute ute på fangst. I fjor kom Havsel hjem med 4000 dyr – de håper å ligge på samme nivå i år. Det er store utgifter knyttet et tokt – alt fra bunkers, proviant, ammuniasjon, lott til mannskapet og selvsagt driftskostnader knyttet til skuta.

- Det kan veldig godt hende dette er siste turen. Men vi tar denne turen – så må vi evaluere etterpå. Men om det er slikt at konkursen nesten truer, blir det selvsagt ikke flere turer, sier Kvernmo.

I fjor gikk det i pluss for Havsel kun takket være et tilskudd på drøye 2,5 millioner kroner – som altså er borte i år.

I år satser de på å komme tidligere inn og få en høyere pris på kjøttet.

- Men en skal ikke selge noe før kobben er skutt, smiler skipperen.

Årsunger

De første to ukene fra 1. april er det god kvalitet på kjøttet på voksne dyr – da vil mannskapet konsentrere seg om dem – deretter går fangsten over på svartunger som betyr årsunger med nytt og mykt skinn og smakfullt kjøtt.

Å være på selfangst er en ”manndomsprøve” av de sjeldne i 2015.

- Det er en tøff og fysisk krevende jobb. Sosialt er det også krevende da en lever tett inn på hverandre i en trang båt. En skyter og parterer levende dyr. Det er også en farefull jobb med kraftige vinsjer og kraftige våpen - hvor en må være skjerpet og våken hele tiden, forteller Kvernmo.

Alkohol er fy

Under fangsten bruker mannskapet små båter for å dra ut og plukke opp dyrene de har skutt – ofte langt unna skipet. Det hender rett som det er at de må gå ut på usikkervaglene is for å få dyrene med seg.

Likevel har ikke Kvernmo vansker med å få tak i mannskap. De er satt sammen av en blanding mellom erfarne selfangere og nykommere. Dette er en jobb som trigger eventyrlysten i folk – og de som ønsker en utfordring. Mobiltelefonen virker ikke i perioden skuta er ute på tokt.  Kosen er knyttet til måltider i messa og en naturopplevelse av de sjeldne.

- Alkohol har vi ikke med oss. Vi har det spennende nok som det er, sier selfangstskipperen.

- Hva skjer om dere skader dere?

- Vi skader oss ikke, svarer Kvernmo kontant.

Gode rutiner og et sterkt sikkerhetsfokus er alfa omega. Men skulle det verste skje – må det tilkalles hjelp via radio.

Konge på Vestisen

I første delen av mai vil Havsel komme tilbake med skinn, spekk og kjøtt. Skinnet og spekket  leveres på Møre – kjøttet tar de med seg nordover.

Nå gleder de seg til å dra ut på tokt – selv om de blir alene i år.

- Vi blir konger på Vestisen i år, sier Kvernmo.