Dette skal skje med det gamle politihuset

Artikkelen er over 4 år gammel

Byggets fremtid er avklart.

DEL

Nå er det klart hva som skjer med det gamle politihuset i Tromsø sentrum.

Hva bygget skal brukes til har vært gjenstand for spekulasjoner i Tromsø-pressen etter at Bård Sverdrups eiendomsselskap, William Eiendom, kjøpte det gamle praktbygget for over 70 millioner kroner i desember.

Sverdrup eier og driver Totalrenovering AS, og understrekte etter kjøpet var offentliggjort at bygget hadde en rekke potensielle bruksområder.

Ikke boliger

Nå er det avklart hva som blir det gamle politihusets skjebne: Det blir ikke brukt til boliger. Det gamle politihuset skal fra rundt juletider i år huse Nav-ansatte fordelt ut på fem tusen kvadratmeter over seks etasjer.

- Dermed ser vi jo frem til at bygget skifter navn fra det gamle politihuset til Nav-bygget, sier Stein Rudaa, som er fylkesdirektør for Nav Troms.

NAV holder i dag til på flere ulike adresser i Tromsø sentrum. Når de overtar det som skal bli til Nav-huset, vil alle de rundt 190 ansatte bli samlokalisert i Grønnegata 122.

Rudaa er godt fornøyd med leieavtalen de har fått til med Bård Sverdrup, og forteller at Nav har vært på jakt etter nye lokaler en stund.

- Vi har planlagt for fremtiden når vi nå leier dette bygget, og ønsker å samlokalisere alle enhetene våre, sier han.

Geir Jakobsen, Nav-leder i Tromsø, forteller at Nav-staben har vokst de siste årene.

- Vi har rett og slett vokst oss ut av våre nåværende lokaler. Det gamle politihuset er et hensiktsmessig bygg for oss, som gjør det mulig å planlegge for fremtidig utvidelse av staben. Vi håper også at det betyr noe for brukerne våre, som vil møte Nav i nye omgivelser, sier Jakobsen.

PS: Flere hundre gjenstander fra politihuset legges nå ut for salg, blant annet toalettene fra glattcellene! Se video øverst i artikkelen.

- Måtte bare kjøpe

Dermed er Bård Sverdrup tatt skrittet fra byggherre til å også bli en utleieaktør i Tromsø sentrum. Han forklarer at bakgrunnen for at Totalrenovering ikke vil bygge boliger i bygget, er at det er regulert til offentlige formål.

Likevel er det duket for en durabelig oppussingsjobb av den gamle bygningen. Alt innvendig skal strippes ned og bygges opp igjen.

- Vi skal ta alt innvendig. Det meste av vegger skal rives, himling skal rives og gulvbelegg tas opp, sier Sverdrup.

Det blir imidlertid gjort lite med fasaden, som er vernet.

- Det skal fremstå som det gjør i dag. Det skal gjøres noe vedlikehold, men i all hovedsak er bygget veldig fint utvendig. Det er et kjempeflott bygg, blant de peneste i sentrum, sier Sverdrup.

Han forteller at byggets innvendige konstruksjon gjør at det omtrent kunne bli brukt til hva som helst.

- Vi kunne laget studentboliger, omsorgsboliger, hotell, konvensjonelle leiligheter eller til næring. Alle muligheter var i grunnen åpne. Nå skal vi leie ut til Nav lengst mulig, og ut over det har vi ingen planer for bygget, sier Sverdrup.

Grønnegata 122 ble oppført i perioden 1958 til 1961, og ble opprinnelig benyttet som fylkeshus. I 1996 ble det tatt i bruk av politiet, som nå har fått nye lokaler langs Stakkevollveien. Bygget er tegnet av Jan Inge Hovig, som også har tegnet Ishavskatedralen og Alfheim svømmehall.