Jonas Gahr Støre, Aps nye leder, har kommet med nye signaler - eller uklare signaler - om Aps oljepolitikk. På AUF sommerleir uttalte han at "kanskje må 2/3 eller 3/4 bli værende under havbunnen".

Øyvind Korsberg , stortingsrepresentant for regjeringspartiet Frp, er sterkt kritisk:

- Et slikt signal fra partilederen i Norges største parti er dramatisk. Norsk oljepolitikk har vært preget av stor konsensus blant de store partiene med Ap, Høyre og Frp i spissen. Det skaper usikkerhet både i industrien og utenlands. At Støre heller ikke klargjør Aps standpunkt når han får sjansen, bekymrer enda mer, sier Korsberg til Nord24, og legger til:

- Dette vil ramme Nord-Norge kraftig siden det er i nord det meste av fremtidige oljeforekomster og aktivitet vil være. Med usikkerhet om de langsiktige linjene kan oljeselskapene velge andre steder enn det dyre Barentshavet, der letingen har vært blandet suksess i det siste. Det har vært en del bomskudd. Du skal ikke ha mange av dem, før man ser til andre steder.

Vil ha svar fra Støre

Han ønsker med utspillet i Nord24 å utfordre Jonas Gahr Støre og Ap om hva som er APs oljepolitikk.

- Det er et faktum at verden trenger fossil energi. Norge har verdens strengeste miljøkrav, samt høyeste CO2-avgift. Å la oljen ligge er uklokt med hensyn til miljø- og økonomisk utvikling i Norge og i verden. Nye politiske toner fra Ap gjør norsk sokkel mindre attraktiv for fremtiden, sier Korsberg, til Nord24.no.

Kutt, kutt, kutt

Korsberg er selv bekymret for de kraftige kuttene i norsk oljeindustri og hva det betyr for det norske samfunnet.

- Jeg registrerer at oljeselskapene nå - og over tid - har kuttet kraftig i sine letebudsjett. Det får stor betydning for norsk leverandørindustri.

I år investeres det for 232 milliarder kroner på norsk sokkel. Neste år er anslaget på 182 milliarder kroner.

- Man trenger ikke ha deltatt i sjakk-OL for å skjønne hva det betyr, sier Korsberg.

LO vil ha svar

Også LO vil ha svar om Ap har endret sin tidligere faste oljepolitikk; en «skrittvis og kunnskapsbasert oljepolitikk».

Frode Alfheim i LO sier at organisasjonen har vært i kontakt med Ap etter Støre-utspillet:

- Ja, det er klart dette må avklares og det vil han få rikelig anledning til å gjøre på vårt landsmøte i oktober, sier han til DN.

- Skrekkeksempel

I et leserinnlegg i DN berømmer Nikolai Astrup, miljøpolitisk talsmann i regjeringspartiet Høyre, at Ap løfter frem klimapolitikk som en ny satsing, men han er sterkt kritisk til måten det gjøres på:

«Problemet er at de gode tiltakene ikke er nye, og de nye tiltakene ikke er gode»

Spesielt kritiserer Astrup at Støre tar til orde for:

  • Begrensninger i nye leteareal
  • Lavere utvinningsgrad, for å begrense CO2-utslipp

«Det vil i så fall være et skrekkeksempel på kostbar og formålsløs symbolpolitikk».

Han skriver at èn prosent lavere utvinningsgrad (hvor mye mindre olje som hentes opp fra hvert felt) er lik verdier for intet mindre enn 350 milliarder dollar.

Han mener konsekvensen av å kutte norsk olje og gass er mer kullbruk – og dermed mer CO2-utslipp – globalt.

Taust fra Ap

Nord24 forsøkte i dag å få Støre til å klargjøre hva som er Aps oljepolitikk. Gjennom kommunikasjonsavdelingen henvises det imidlertid til Anna Ljunggren, som representerer Ap i energi- og miljøkomiteen, eventuelt Terje Aasland, som er fraksjonsleder i energi- og miljøkomiteen. Ljunggren er ikke tilgjengelig før i morgen.