Troms Offshore Supply, heleid datterselskap av amerikanske Tidewater Inc, melder at det er inngått kontrakt om bygging av et stort «alt-mulig-skip» (PSV) for å sørve olje- og gassindustrien på vei mot det iskalde nord.

Skipet - som tilpasses kalde arktiske operasjoner (isklasse ICE-1A) - skal imidlertid bygges i det langt varmere Tyrkia.

Isklassen innebærer at skipet kan operere i islagt farvann og ved lave temperaturer.

Brann og oljesøl

Fartøyet vil klargjøres for en spesialkran samt helikopterdekk for å kunne handtere omfattende konstruksjoner under vann.

Annet utstyr som er inkludert omfatter brannbekjempning, oljeoppsamling og redningskapasitet for inntil 270 personer.

Beredskap i nord

Troms Offshore håper at fartøyet vil «?spille en viktig rolle i den overordnede rednings- og beredskapstjenesten i Nord-Norge, i Barentshavet og eventuelt i andre arktiske områder.», ifølge en pressemelding.

- Vi er glade for at TDW har bestilt en stor og anvendelig PSV som er utformet for å håndtere utfordringer i arktiske farvann med både sjøis og ising av skrog og utstyr om bord, skriver Mårten Lunde, konsernsjef i Troms Offshore, i en pressemelding.

800 mill

Denne nybyggingskontrakten, samt to øvrige skipskontrakter rapport i mai, innebærer det amerikanske morselskapet investerer om lag 800 millioner kroner i skip som i utgangspunktet vil gå inn i Troms Offshores fartøysflåt.

- Troms Offshore rekrutterer i hovedsak fra landets tre nordligste fylker og disse tre nye fartøyene vil bety nye jobbmuligheter lokalt, ifølge Lunde.

Finsk design

Det er ikke bare Troms Offshore som kan juble over kontrakten.

Finske Wärtsilä har signert sin andre kontrakt på selskapets nye serie av arktiske forsyningsfartøy (PSV).

Ifølge skipsrevyen.no inneholder også Tidewater-kontrakten en opsjon på ytterligere tre tilsvarende skip.

Driftseffektivitet og redusert drivstofforbruk var andre grunner for at Wärtsiläs løsning ble valgt.

Skipet vil bli levert i 2016.

***

TROMS OFFSHORE SUPPLY

  • Troms Offshore Supply AS er et heleid datterselskap av Tidewater Inc., som er den ledende levrandør av Offshore Services Vessels (OSVs) til den globale olje- og gassindustrien. Selskapet har sitt hovedkontor i New Orleans.
  • Troms Offshore opererer en flåte bestående av 13 skip fra sin hjemmehavn i Tromsø. Selskapet eier selv 5 store « Clean Design” PSV’er med et dekksareal på mer enn 1,000 m2, samt en middelsstor PSV med et dekksareal på 850m2.