Oslo (NTB): Oljevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen er en tapersak for Ap, mener Kjetil Lund, tidligere klimarådgiver for Jens Stoltenberg. Nå råder han partiet til å si nei.

Lund, som var Jens Stoltenbergs fremste klimarådgiver gjennom ni år, ber Arbeiderpartiet om å si tydelig nei til oljevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen, skriver VG.

– Det er en tapersak, oppsummerer Kjetil Lund i et blogginnlegg han publiserte i helgen.

Lund har jobbet tett med Stoltenberg som klimarådgiver helt siden 2005, og fra 2009 som statssekretær. Siden regjeringsskiftet, og ut forrige uke, var han rådgiver for Stoltenberg som FNs spesialutsending for klimafinansiering.

Mandag begynte han i en ny jobb i Statkraft, men han sitter i Aps nye klimapanel sammen med blant andre Ap-leder Jonas Gahr Støre.

I bloggen skriver Kjetil Lund at Ap må legge bort planene for oljevirksomhet i Lofoten og Vesterålen, og at anledningen for en slik beslutning er landsmøtet i 2015:

«Skal Ap vinne bred og langsiktig troverdighet som klimaparti, må vi komme ut på rette siden av Lofoten-Vesterålen. Dette er grunn nok i seg selv til å si nei til petroleumsvirksomhet der».

LO har imidlertid ikke tenkt å gi seg:

– LOs syn, vedtaket fra kongressen i 2013, er fortsatt at det må gjennomføres en konsekvensutredning, før man beslutter eventuell oljevirksomhet, sier LOs nestleder Hans Christian Gabrielsen til VG.

Nordland Ap har heller ikke endret syn.

– Vi står fast på at vi ønsker en konsekvensutredning av oljevirksomhet i Lofoten og Vesterålen, sier Anna Ljunggren, nestleder i Nordland Ap. (©NTB)