I 1873 oppdaget en østerriksk-ungarsk ekspedisjon på jakt etter nordøstpassasjen øygruppen Frans Josefs land.

Vel 140 år senere er det østerrikske svaret på Statoil – OMV – på full fart nordover på jakt etter olje- og gass.

Og østerrikerne har allerede skrevet seg inn i historien med det som var det nordligste oljefunnet på norsk sokkel, Wisting.

Sydpol-kappløpet

Wisting-funnet er oppkalt etter Oscar Wisting som var med på Sydpolen-ekspedisjonen i 1910-1912.

- Vi kaller opp etter medlemmene av det historiske kappløpet til Sydpolen, sier administrerende direktør Bernhard Krainer i OMV (Norge) as, og legger til.

- Vi håper å beholde navnet, og at det ikke blir oppkalt etter en eller annen politiker som døde for 100 år siden, sier Krainer, med et lite stikk til den omdiskuterte norske navnepolitikken på nye oljefelt:

Lik nordlendingene

Krainer kommer fra de høye fjellene i nord i Østerrike og sier at han liker den nordnorske væremåten. 90 av de ansatte var nylig på teambuilding-tur i Alta.

- Folk er veldig «rett fram», slik som oss.

Må finne mer

Krainer er også "veldig rett fram" på hva som må til for at Wisting skal bygges ut – enda mye mer olje og gass. I Nordsjøen hadde et funn av en slik størrelse blitt bygd ut med en gang, men funnet i det nordre Barentshavet ligger svært langt fra land i et område uten infrastruktur. Funnet er – inkludert Hanssen-funnet i samme lisens beregnet til inntil 215 millioner fat oljeekvivalenter (o.e: olje og gass slått sammen). Til sammenligning er Castberg lenger sør mellom 400-600 millioner fat o.e.

OMV gikk tidlig ut og sa at selskapet forventet inntil en halv milliard fat olje for hele Wisting-lisensen. Foreløpig er det et stykke frem dit.

- Hvor mye olje og gass er nødvendig for at Wisting blir en egen utbygging?

- Det er et vanskelig spørsmål og vil avhenge av utbyggingskonsept. Alt over 300 millioner fat oljeekvivalenter vil være interessant. Kanskje vil vi trenge like mye som Castberg, eller enda mer, fordi det er lenger nord, sier Krainer.

Skal bore mer

Han sier at flere brønner er nødvendig for å finne nok olje og gass for å forsvare en utbygging- trolig 2-3 vertikale brønner og kanskje en horisontalboring.

- Det er ikke bestemt hvor det skal bores neste gang i lisensen, men det pågår tekniske diskusjoner i lisensen. Planleggingsarbeid for en ny brønn andre kvartal i 2015 er i gang.

Han innrømmer dog at de øvrige boringene nær Wisting i Hoop-området har vært skuffende:

Les mer her: - Disse tre skuffelsene kunne vært unngått

- Det har ikke vært så «rett frem» som vi trodde, sier Krainer, som sier det er bestilt nye undersøkelser av havbunnen for å få en bedre forståelse av geologien i området.

OM WISTING:

  • Fjorårets overraskelse i Barentshavet, Wisting-funnet i Hoop-området, viste seg å ha mellom 65 og 165 millioner fat olje i seg.
  • I tillegg kommer OMVs funn på Hanssen i samme lisens, som er anslått til 18 og 50 millioner fat ekstra.