Store forhåpninger har nok en gang ført til skuffelse for oljeselskapene på jakt etter olje i Barentshavet etter bommmene i det omstridte Hoop-området aller lengst nord på norsk sokkel.

Les også: Her border Kystvakten Greenpeace-skipet og sleper det mot Tromsø

En etter en skuffet de svært lovende prospektene Apollo, Atlantis og Mercury i det nye Hoop-området - som ligger halvveis til havs mot Bjørnøya.

Les også: Statoils tredje brønn på Hoop-området ble ny skuffelse

Større enn Goliat, men for smått

Østerikske OMV har imidlertid gjort funn i området på Wisting (funnet i fjor) og Hanssen (funnet i år) i samme nabolag.

Les også: Fant mer olje helt nord i Barentshavet

Tilsammen inneholder de to funnene olje og gassressurser som er større enn det landnære Goliat-funnet, som nå bygges ut, men østerikerne vurderer likevel at Hoop-funnene foreløpig er for små til å forsvare en kostbar utbygging. Wisting er beregnet å inneholde mellom 60 og 160 millioner fat olje, mens Hanssen-funnet kan være opp til 50 millioner fat.

- Vi har ikke en plan for utbygging i området klar ennå og trenger å påvise ytterligere reserver for å sikre en lønnsom utbygging, sier OMV-direktør Bernhard Krainer til offshore.no.

Kan inneholde 500 millioner fat

Tidligere har oljeselskapet sagt at de tror lisensen kan inneholde fra 200 til 500 millioner fat. Da trengs mer leting og Krainer kan bekrefte at det vil skje.

- Vi planlegger ytterligere en letebrønn i Wisting-lisensen. Det er ikke bestemt endelige lokasjon, men potensiell borestart er neste sommer, sier han til offshore.no.

Før det er det planlagt flere andre brønner, i andre deler av Barentshavet: Ensis, Pingvin, Isfjell og Saturn.

– Det er for tidlig å gjøre vurderinger på hvor lovende prospektene er. Det er viktig å fullføre programmet vi har lagt opp til. Vi har vært i Barentshavet siden 1980, og det er ingen selskaper som har større erfaringer her enn Statoil. Vi jobber for å gjøre kommersielle funn og er optimistiske, sier mediekontakt Morten Eek i Statoil til Offshore.no.