Det nordnorske, sentralt plasserte, området på ONS ble beæret med et kjapt besøk av kronprins Haakon, statsminister Erna Solberg (H) og olje- og energiminister Tord Lien (Frp).

Nord-Norge satser tungt på verdens neste største oljemesse - ONS i Stavanger.

Fem mill

Under paraplyen «Xplore North» har næringsliv og det offentlige i nord sikret den beste plasseringen og et areal på hele 370 kvadratmeter.

Prislapp: I underkant av fem millioner kroner.

Fylkestoppene i de tre nordnorske fylkene holder hver sin innledning der mulighetene for samarbeid vektlegges.

Samlet, men hver for seg

Selv om de nordnorske aktørene er tilsynelatende samlet er det likevel ikke under noen felles paraply. Bodø har sikret sin egen store del av helheten. Det samme gjelder Hammerfest og Tromsø. Helgeland opptrer sammen, Lofoten likeså, mens konstellasjonen Harstad og Narvik overrasker mest.

Interesseorganisasjonen Petro Arctic har vært sentral i å utvikle den nordnorske standen.

Mer kjølig

Men tross anstrengelsene om å selge Nord-Norge samlet, så har Nord-Norge gått fra å være det «hotte» i olje- og gassindustrien for noen år siden, til mer kjølige forventinger.

Det er flere årsaker til det: Kostnadspress i oljeselskapene gjør «dyre» Barentshavet mindre attraktivt, usikkerhet og nedadgående oljepris, usikre produksjonskutt på grunn av klimausikkerhet, bom på bom i de mest lovende nye områdene, Russland-boikotten, skatteskjerpelser, utsettelser på Goliat og Johan Castberg.

- Noen mener vi har hausset mulighetene i nord, men vi ser det ikke sånn. Vi har alltid sagt at det er et langsiktig løp frem mot 2030, sier Kjell Giæver, administrerende direktør i Petro Arctic.

- Kan klare 70 dollar

Han tror heller ikke de nordlige ressursene er så dyre å hente opp som mange vil ha det til- og han tror heller ikke på en «magisk grense» på 100 dollar per fat der «alt stopper opp», slik Rambølls-sjefen nylig uttalte.

- Vi mener dagens utbyggingsløsninger vil gi en break-even ved en oljepris på 70 dollar per fat.

Usikkerhet rundt Castberg

Det store Johan Castberg-funnet i Barentshavet – vel og merke med ilandføring – har en beregnet break-even på 85-90 dollar per fat, altså marginal lønnsomhet med dagens priser.

Ifølge Teknisk Ukeblad vil ikke toppsjef i Statoil, Helge Lund, garantere en utbygging på Johan Castberg. Men: Samtidig med manglende garantier om utbygging jobber oljeselskapet med å samle konkurrenter med nærliggende funn til en felles utbygging av Johan Castberg.

***

ONS 2014

Stavanger står på hodet med 60.000 besøkende når hele olje- og gassverden møtes til ONS-konferansen.

40-åringen har vokst til nr.2 i verden – bare slått av OTC i Houston.