HAMMERFEST: Stemningen var dyster etter allmøtet i Aibel der beskjeden om at 20 ansatte mister jobben ble kjent.
– Nå er det vel bare å starte opp med fiske igjen, sier Aibel-ansatt Johnny Ring mens han bærer ut stoler etter allmøtet på Fuglenes der de ansatte i går fikk beskjed om at 20 må gå. Etter halvannen time bak lukkede gardiner kom de rundt 80 pregede ansatte ut av lokalet ved lunsjtider i går. Da hadde lokasjonsleder Jan-Eirik Karlsen og kommunikasjonsdirektør Bjørg Sandal fra hovedkontoret i Stavanger gitt den tunge beskjeden om at 20 av de ansatte i Hammerfest ved årsskiftet vil stå uten jobb.
Stemningen var trykket da en del av de ansatte gikk ut døra for å fortsette med arbeidet ute på Melkøya, mens resten ble igjen rundt plassene sine i kontorlandskapet i Aibel-bygget.
– Vi har det ganske tøft nå, så vi ønsker ikke å gi noen kommentarer, var det flere som ga beskjed om før de lukket døra inn til kontorlandskapet.
-Trenger ikke så mange stoler mer
Johnny Ring og Odd Holmgren har jobbet i sju år for Aibel i Hammerfest.
– Du ser, nå trenger vi ikke så mange stoler her hos Aibel i Hammerfest, halvt spøkte Odd Holmgren mens han sammen med Ring bar ut stolene etter møtet, for å kjøre dem tilbake til øya.
– Kanskje man skal begynne å ro fiske igjen? Det er helt tydelig at det kan bli kamp om arbeidsplassene her i byen i ei god stund framover, sa Ring.
De to kollegene var forberedt på at det kom til å bli oppsigelser, men hadde aldri trodd at antallet ville bli så stort.
– Tallet kom som et aldri så lite sjokk. At 20 av oss må gå, er mange. Visst er det trist, men det svinger tydeligvis fort i denne bransjen. Fra Klondyke til oppsigelser på ett års tid. Det er harde tider, sier Ring.
Til tross for usikre tider i oljebransjen er de to kollegene ikke i tvil om at det kommer bedre tider.
– Om et par års tid er jeg sikker på at vi merker en oppsving i Hammerfest igjen. Fram til da gjelder det bare å ha is i magen.
Framtid
En av Aibels fast ansatte ute på Melkøya, Alexander Mathisen (25), tror ikke han er en av de 20 som mister jobben.
– Den jobben vi gjør ute på øya i dag, må fortsatt gjøres. Derfor tror jeg på fortsatt jobb framover.
Den unge elektrikeren har etablert seg med familie i Hammerfest og satser på ei framtid her.
– Vi har ikke hørt noe om at arbeidsplassene våre er i fare, ikke før under allmøtet i dag. Så jeg velger å være positiv med stor tro på framtiden, sa Mathisen på tur tilbake til jobben på Melkøya.
Kommunikasjonsdirektør Bjørg Sandal, som hadde tatt turen fra Stavanger for å informere de ansatte i går, sier det er opp til den lokale ledelsen å avgjøre hvem som får bli og hvem som må gå.
– Vi har noen kriterier som skal følges: Ansiennitet, kompetanse og utdannelse, flerfaglighet, samarbeidsevne og selvstendighet. Alt skjer i nær dialig med den ansatte og fagforeningen, sier Sandal.
Må tenke «flere bein»
Ordfører i Hammerfest, Alf E. Jakobsen, var informert om oppsigelsene i forkant av gårsdagens møte.
– Dette er en dårlig og trist nyhet for Hammerfest og selvfølgelig for dem som nå mister jobbene sine. Vi har lenge vært engstelige for at oppdragstørke i petroleumsindustrien skal ramme arbeidsplasser i Nord-Norge og Hammerfest, noe det nå altså gjør.
Jakobsen håper at et Goliat i rute samt nye oljefunn skal gi en ny oppsving.
– Vi har en økende arbeidsledighet i Hammerfest og trenger i tillegg til oljeindustrien flere bein å stå på.
Ordføreren nevner både oppdrettsnæring, turisme og fiskeindustri som satsingsområder.
– Vi får la dette være en vekker. Vi vil heller ikke gi oss i forhold til det vi mener var en ulovlig nedlegging av Norway Seafood. Vi må få fiskeindustrien i gang igjen her i Hammerfest, sier Jakobsen.