Totalrenovering gir opp sine planer om utbygging og rehabilitering i to prosjekt i nordbyen i Tromsø. Til sammen tolv planlagte leiligheter blir ikke bygd. 

Det er Skippergata 20/22 og Søndre Tollbodgate 6 som nå begge kommer til å bli lagt ut for salg etter at  firmaet har møtte veggen hos Byutvikling.

- Vi har lagt ned et vanvittig arbeid i disse prosjektene, nå har vi ingenting igjen. Vi så ikke dette komme sier prosjektleder Ole Vidar Furnes til Nord24.no

Ekstrem oppussing

Totalrenovering er i ferd med å pusse opp store deler av Nordbyen og bygger nå nær 150 leiligheter langs øvre del av Storgata i Tromsø.

LES OGSÅ: Bård jobbet seks år som assistent på sykehjem. Nå har han tjent seg søkkrik i boligbransjen

Men i Skippergata 20/22 strandet forsøket på grunn av det Totalrenovering er svært strenge krav til renoveringen. Byutvikling stilte krav om teglstein eller skifertak der det i dag er sliten papp. Det blir såpass tungt at hele taket må forsterkes.

Skippergata 20-22.

- Det kunne kanskje gått an bare legge på et skifertak. Antakelig ville det holdt. Men som seriøs aktør kan vi ikke være bekjent av å ikke gjøre det skikkelig, sier Furnes.

Han har nå sendt brev til byutvikling om at begge prosjektene trekkes og legges ut for salg. Dermed blir det noen hakk i tanngarden for Totalrenoverings planer i Nordbyen.

- Dette er veldig ergelig. Vi har gjort mye i Nordbyen nå, og dette er husene som så verst ut. Vi ville tilbakestille begge til sin opprinnelige form, sier Furnes.

Ole Vidar Furnes.

- Viktig

Byggesaksleder Laila Falck er ikke villig til å fire på kravene.

- Bygget er fra 1830 og vernet. Da er det viktig å bevare fasaden. Taket er en viktig del av dette. Vi stilte samme krav i Verftsgata 1, og det ble et flott resultat, sier Falck.

- Men konsekvensen kan bli at bygget ikke pusses opp?

- Det er alltid et dilemma for oss. Men jeg håper de nå får solgt til noen som vil ta vare på bygget. Når det er sagt fikk de en løsning som ga tre ekstra leiligheter, så det bør være noe lønnsomhet i prosjektet, sier Falck. 

"Ut fra våre opplysninger, har bygget kanskje opprinnelig hatt skifertak, mens flyfoto fra 1950-tallet viser at bygget da hadde teglsteinstak. Det er søkt om tillatelse til å legge grå decra på taket. Byggesaksjefen mener at dette ikke er en tilfredsstillende løsning, og vil kreve at det enten legges skifer eller enkeltkrummet, rød tegl på taket"  skriver Falck i sin oversendelse av saken til Fylkeskommunen.

Måtte ha næring

I Søndre Tollbodgate 6 ville Totalrenovering bygge leiligheter.

Søndre Tollbodgate 6.

I avslagsbrevet roses Totalrenovering for en grundig jobb, men byutviklingssjef Mette Mohåg må like fullt gi avslag fordi reguleringsplanen tilsier at det må være næringsareal i første etasje. I følge Furnes ville det ødelagt økonomien i prosjektet. Totalrenovering valgte å trekke søknaden fremfor å forsøke å få gjennomslag.

- Vi fikk støtte fra annet hold, men byråden sa nei og da føler jeg meg som Don Quijote når han slåss mot vindmøller, sier Furnes.