Gå til sidens hovedinnhold

Vannet fosset ned og gnistene sprutet etter håndtverkertabben. Nå får de millionerstatning

Artikkelen er over 6 år gammel

NHO måtte flytte på dagen etter vannlekkasje.

Det var i januar 2013 et midlertidig avløpsrør hoppet ut av en muffe, og regnvannet fylte terassen på toppleiligheten i Bankgata. Da de ansatte i NHO Troms kom på jobb dagen etterpå møtte de et sørgelig syn.

- Det rant vann fra himlinger, og det sprutet gnister fra det elektriske anlegget, konstateres det i domsslutningen fra Nord-Troms tingrett.

Der endte saken etter at huseier Bankgatakvartalet AS og entreprenør Stig Henriksens forsikringsselskap Landbruksforsikring ikke ble enige om hvem som skulle dekke milliontapet etter at NHO måtte flyttes på dagen, og lokalene ble stående tomme i åtte måneder. Henriksens selskap gikk konkurs like etter hendelsen, og har ikke vært part i retten. 

Advokat Tom Lunde i Codex var prosessfullmektig for Bankgatakvartalet AS.

- Fra denne siden oppfatter man at man i det vesentlige er hørt med de anførsler som er fremmet, og et tilkjent erstatningsbeløp på noe over 1,2 millioner er man i utgangspunktet rimelig fornøyd med selv om selskapet fortsatt sitter igjen med betydelig økonomisk tap i saken, sier Lunde i en pressemelding fredag.   

Tapte 1,7 mill

Bankgatakvartalet AS har hatt tapte leieinntekter på 9,4 millioner, utgifter til flytting og klargjøring og betalt erstatning til NHO. Til sammen beløper tapet seg til 1,768.749.

Forsikringsselskapet Landbruksforsikring påtar seg ansvar for de direkte skadene som oppstod i forbindelse med lekkasjen. Men der stoppet velviljen.

- Det foreligger ikke årsakssammenheng mellom skaden og de kravene som er fremmet, mener advokatene til Landbruksforsikring.

De mener det har vært tidligere lekkasjer i bygget, og at det er usikkert når skadene har oppstått. At andre forhold gjorde at utbedringstiden ble fordoblet fra fire til åtte måneder mener de heller ikke de er ansvarlige for.

- Svært dårlig arbeid

Det var Steakers Holding som hadde leid inn Effektiv prosjektutvikling for å renovere firmaleiligheten på toppen av det vernede bygget i Bankgata. I etasjene under holdt NHO og Nokas hus.

Håndtverksarbeidet etterlates liten ære i dommen.

- I denne saken er det fra flere hold bekreftet at det er gjort et svært dårlig arbeid, og at summen av feil tilsier sterk klanderverdig opptreden.

Det er heller ikke den eneste saken forsikringsselskapet har fått på nakken etter renoveringen av leiligheten. Byggherre Steakers Holding har et krav som ennå ikke er avgjort, bekrefter daglig leder Morten Lønstad.

- Vi avventer en behandling i Finansklagenemnda.

Delvis medhold

Retten gir Bankgatakvartalet delvis medhold. De får dekket tapte leieinntekter i åtte måneder. Men de får ikke erstatning for kostnader til å skaffe NHO nye lokaler.

I tillegg til utbedringene som allerede er betalt, må Landbruksforsikring AS betale 1.233.163,- til Bankgatakvartalet AS. Partene dekker hver sine saksomkostninger ettersom ingen har fått fullt medhold.

Kommentarer til denne saken