Mandag morgen våkner Hellas opp til en nasjonaløkonomi i krise. Bankene vil være stengte, og sentralbanken tar kontroll over kapitalflyten.

I helga avviste regjeringen lånekreditorenes krav, og satte spørsmålet ut til en folkeavstemning. Det har skapt murringer langt inn i eurolandene, og den greske børsen skjelver.

Både banker og børs holder stengt i Hellas mandag, mens greske butikkhyller er ferd med å tømmes. Muligheten for at landet kastes ut av eurosonen, rykker stadig nærmere.

Hellas er et svært populært feriested for nordmenn. Men mens grekerne hamstrer mat og penger, ferierer nordlendinger i landet.

LES OGSÅ: Stenger bankene i seks dager

Folk er mer stresset

Linn Tone Bergland fra Tromsø, er i Platanias, og merker at folk er blitt mer stresset etter helgas nyheter. Det er lange køer ved minibankene i den lille feriebyen.

- Vi fikk melding om at bankene kunne bli stengt fra i morgen og kanskje til 5 juli.

Vilde Hansen og kjæresten Sigbjørn Olsen fra Tromsø, ferierer på Skiathos.

- Det var lang kø i banken idag, men det så ut som det kun var lokale mennesker der.

- De greske bankene stenger på mandag, hva tenker du om det?

- Vi tenker at det blir skummelt at det ikke vil være penger i bankene, men vi har tatt ut litt ekstra så jeg tror vi er på trygg grunn.

Hansen tror ikke pengetrøbbelet vil få konsekvenser for resten av ferien deres.

- Jeg føler ekspertene overdriver. Det er god stemning her og ingen kaos.

LES OGSÅ: Ekspert: - Jeg ville ikke reist på ferie til Hellas nå

Fakta

·  Hellas har fått 240 milliarder euro, rundt 2.100 milliarder norske kroner, i kriselån fra EU, Den europeiske sentralbanken (ESB) og Det internasjonale pengefondet (IMF), og har nærmere 80 milliarder euro i gjeld til andre kreditorer.

·  Mellom 30. juni og 20. august forfaller nærmere 8,7 milliarder euro i avdrag på lån til IMF, ESB og Den europeiske investeringsbanken (EIB).

·  Låneprogrammet utløper tirsdag. Långiverne har tilbudt seg å forlenge programmet med fem måneder, mot at Hellas innfører nye sparetiltak med blant annet kutt i lønninger og pensjoner og økt moms.

·  Hellas' statsminister Alexis Tsipras har nektet å gå med på kravene og har bedt grekerne si ja eller nei til avtalen i en folkeavstemning søndag 5. juli.

Ikke avhengig av kontanter

Tidligere fylkesråd i Troms, Mariam Rapp, er på ferie på Kreta. Når Nordlys snakker med henne søndag var hun ikke klar over situasjonen, men forteller at det fortsatt er mulig å ta ut penger i minibanken i Chania.

- Vi ankom i går så dette visste vi ikke noe om. Vi har all inclusive hotell, så vi er således ikke avhengig av å ha mye kontanter, sier hun.

Hun forteller at de ansatte i hotellresepsjonen er avbalanserte.

- De sier de ikke vet noe enda, men håper på det beste.

Tok med penger

- Vi merker ingenting til den økonomiske situasjonen her nede, skriver Elin Hansen på melding til Nordlys søndag kveld.

Hansen reiste direkte fra Tromsø, og tok ut penger før hun dro. Hun har også tatt ut euro jevnlig hele ferien.

- Vi tar ut mer idag, slik at vi har til den siste uken også. Vi har opplevd litt kø inne i byen i går med minibankene, men det er ingen som har vært tomme for penger så langt.

Hun tror ikke det vil ha noe å si dersom bankene stenger i morgen.

- Så lenge vi får tatt ut penger idag så har det ingen betydning for oss.

Mange råd

Pressekontakt i Star Tour, Mathias Bergendahl, forteller at de slettes ikke blir nedringt av nervøse nordmenn.

- Vi har såklart noen som ringer. Men det er ikke mange. De som ringer er mest interessert i å vite hvor mye penger de bør ta ut på forhånd.

- Hva sier dere da?

- Bor man på all inclusive trenger man ikke ha med seg like mye penger som hvis man skal ut å spise hver dag. Antall utflukter, om en skal leie bil og slike ting spiller også inn. Det er så mange råd ute og går nå, mitt tips er å se det an for deg og dem du reiser med.

Økning i reisende til Hellas

Bergendahl sier han selv lurte på hvordan situasjonen i Hellas var, og ringte sine kollegaer på Kreta og Rhodos. De meldte tilbake om god stemning og lite drama.

- Dersom du skal til storbyene er det nok litt annerledes enn til øyene.

Bergendahl avslutter med å fortelle at de har hatt økning i antall reisende til Hellas denne sesongen, så ingenting tyder på at nordmenn er redde for å reise dit.

Søndag anbefalte sjeføkonom i Nordea, Steinar Juel, nordmenn å avvente å bestille ferietur til Hellas.

– Enhver bedrift trenger et banksystem for å overføre penger hit og dit, for at økonomien skal fungere. Det er ganske uoversiktlig hva som vil skje hvis det blir et bankkollaps, sier Steinar Juel til E24.

– Det kan bli problemet i arbeidslivet og. Når folk ikke får lønnen sin stopper ting opp. Det kan være at flyene ikke får tanket opp bensin, og som turist er du avhengig av at flygelederne er på jobb for at flyet ditt skal lande.

Les også: Frykt for at greske banker går tomme