Slik situasjonen er nå ville jeg ikke bestilt tur til Hellas, men hadde jeg allerede bestilt ville jeg tatt med kontanter, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea til E24.

Bakgrunnen er en fryktet bankkollaps i Hellas, etter at regjeringen har sagt nei til en ny låneavtale, men heller utlyser en folkeavstemning om landet skal godt de siste lånebetingelsen.

Les også: Frykter bankkollaps

TIPS OSS: Vet du om noen nordlendinger som er i Hellas nå, eller skal dit? Tips oss på 77610500

- Kapitalkontroll

Til BBC skal en kilde i Den europeiske sentralbanken (ESB) sagt at de kommer til å kutte nødfinansieringen av greske banker søndag.

Bankene er helt avhengige av å få tilført midler fra ESB for ikke å gå tomme.

Deretter vil landet måtte innføre kapitalkontroll, det vil si begrensninger på hvor mye penger kunder kan ta ut fra sine bankkontoer. Hellas vurderer å innføre kapitalkontroll og stenge bankene mandag, bekrefter den greske finansministeren Yanis Varoufakis til BBC.

Hvis ESB sier nei til Hellas, kan det bli full stopp i landets økonomi.

– Enhver bedrift trenger et banksystem for å overføre penger hit og dit, for at økonomien skal fungere. Det er ganske uoversiktlig hva som vil skje hvis det blir et bankkollaps, sier Steinar Juel til E24.

– Det kan bli problemet i arbeidslivet og. Når folk ikke får lønnen sin stopper ting opp. Det kan være at flyene ikke får tanket opp bensin, og som turist er du avhengig av at flygelederne er på jobb for at flyet ditt skal lande.

Tappet for euro

De siste ukene har greske sparekontoer blitt tappet for milliarder av euro av kunder som frykter at de vil miste sparepengene sine hvis banksystemet kollapser og Hellas eventuelt må tre ut av eurosamarbeidet. (

Hellas' finansielle stabilitetsråd vil møtes søndag for å diskutere den dramatiske situasjonen i landets banksektor.

Usikkerheten om Hellas blir enig om en avtale med sine kreditorer har satt landets banker under stort press. Greske bankkunder har de siste dagene tømt bankkontoene sine i frykt for å miste sparepengene sine.

I stabilitetsrådet som nå skal møtes, sitter blant andre Varoufakis, visefinansminister Dimitris Mardas og sentralbanksjef Yannis Stournaras.

Folkeavstemning

Den dramatiske vendingen i gjeldsforhandlingene mellom Hellas og kreditorene har kommet etter at regjeringen i Aten besluttet å holde folkeavstemning om kreditorenes siste forslag. Den skal holdes søndag 5. juli, fem dager etter at Hellas' nåværende låneprogram utløper. Forslaget ble natt til søndag vedtatt i nasjonalforsamlingen.