Får tilbud om sluttpakke: - De ansatte er forbannet, sjokkerte og triste

SLUTTPAKKER: Det har blitt sendt ut tilbud om sluttpakker til en rekke av de 170 ansatte på Polarinstituttet på Framsenteret. De ansatte vet ikke hvilke kriterier som sluttpakkene er gitt etter. Foto: Helge M. Markusson, Framsenteret.

SLUTTPAKKER: Det har blitt sendt ut tilbud om sluttpakker til en rekke av de 170 ansatte på Polarinstituttet på Framsenteret. De ansatte vet ikke hvilke kriterier som sluttpakkene er gitt etter. Foto: Helge M. Markusson, Framsenteret.

Artikkelen er over 4 år gammel

Norsk Polarinstitutt tilbyr flere av de ansatte å inngå avtaler om frivillige sluttpakker.

DEL

En rekke ansatte på Norsk Polarinstitutt har fått tilbud om frivillig sluttpakke. Det bekrefter kommunikasjonsdirektør Gunn Sissel Jaklin overfor Nord24.

Hvor mange av de 170 ansatte som har fått tilbudet, vil ikke Jaklin ut med.

- Men det er altså snakk om frivillige sluttpakker. Det er der vi er i dag, sier hun.

Det var iTromsø som først omtalte sluttpakketilbudet.

Tilbudet er ikke sendt ut til alle de ansatte. Jaklin vil ikke utdype hvorfor noen ansatte har fått sluttpakketilbudet mens andre ikke har fått det.

- Det ønsker jeg ikke å gå inn på, sier kommunikasjonsdirektøren.

Ansatte er forbannet

Fagforeningsrepresentant Ivar Stokkeland i Norsk Tjenestemannslag (NTL) sier at de ansatte på Polarinstituttet reagerte med sjokk og sorg da sluttpakketilbudene kom.

- Våre medlemmer er sjokkerte, forbannet, frustrerte og triste. Det er ikke god stemning på instituttet for tiden. Folk har heller ikke fått særlig god forklaring på utvelgelsen av hvem som har fått disse sluttpakketilbudene, sier Stokkeland til Nord24.

Stokkeland sier at det i tilbudene de ansatte har fått står at de som takker nei til tilbudene, vil få en tettere oppfølgning av ledelsen.

- Hvordan reagerer de ansatte på det?

- Det kan i utgangspunktet være fint, og mange kan ønske seg det.

- Så dere oppfatter ikke dette som en trussel?

- Nei, vi oppfatter det ikke slik, svarer Stokkeland, som reagerer på at ledelsen på Polarinstituttet ikke har forklart kriteriene for utvelgelsen av hvem som har fått tilbud.

Én måned for hvert år

Sluttpakkene som tegnes opp er på linje med de som gis ellers i statlige virksomheter.

For hvert år ansettelse får man én månedslønn i sluttpakke. Øvre og nedre grense er henholdsvis to år og seks måneder.

Jaklin begrunner tilbudet om sluttpakker med at Polarinstituttet har forventninger om at de vil få et mindre budsjett å rutte med i 2016 – selv om det er et knapt halvår til statsbudsjettet legges frem.

- Vi har grunn til å tro på en innstramming, fordi vi ser at det pågår en prosess i mange statlige virksomheter akkurat nå. Da trenger vi å være et robust institutt, og dimensjonere oss for fremtiden, sier Jaklin til Nord24.

Hun sier at ledelsen ennå ikke har tatt stilling til hva de konkret ønsker skal komme ut av sluttpakketilbudene som er sendt ut.

- Ønsker dere å kutte stillinger?

- Vi er inne i en prosess nå hvor vi holder på med en organisasjonsutvikling. Vi må dimensjonere oss riktig ut fra de midlene vi har, svarer kommunikasjonsdirektøren.

- Når håper dere å være i havn?

- Nå blir det en prosess videre, og vi håper den er i havn før sommeren. Ellers jobber vi med å øke inntektene og kutte i utgiftene våre. Selv om Polarinstituttet gjør en viktig jobb, trenger vi å ha en utvikling i organisasjonen vår og se på vår egen pengebruk, sier hun.