Slik får du flytende hytte med påhengsmotor - og myndighetene er maktesløse

Omstilling: Salgsansvarlig Oddgeir Kristiansen i Helgeland Marinasystemer kan produsere flytekaier i betong som egner for påbygging av enklere installasjoner som hus, hytter, siloer og dieseltanker. Foto: John-Arne Storhaug

Omstilling: Salgsansvarlig Oddgeir Kristiansen i Helgeland Marinasystemer kan produsere flytekaier i betong som egner for påbygging av enklere installasjoner som hus, hytter, siloer og dieseltanker. Foto: John-Arne Storhaug

Artikkelen er over 5 år gammel

– Jeg vet at bygningsmyndigheter fortviler.

DEL

Hyttebrygga er et nytt begrep som er på full fart inn i vår fritid.Litt av denne fremtida fikk vi dokumentert under LofotFishing i Kabelvåg i helga, melder Lofotposten.
– Det finnes flytebrygger som det er mulig å sette hytte på. Hos oss er det særlig aktuelt med betongbrygger som inngår i en rekke marinaløsninger, men også i enkeltstående tilfeller.
Det sier salgsansvarlig Oddgeir Kristiansen i Helgeland Marinasystemer på Mo, som er en betydelig nord-norsk produsent og leverandør av betongflytebrygger. I en rekke kommuner har man erfart at brygger i et slikt materiale er gode løsninger for enkeltbrygger, samt små og store havne- og marinaanlegg.


– Bryggene er i stor grad vedlikeholdsfrie, og plasseres i et vedlikeholdsfritt element, enten det er ferskvann eller sjø. Hvis du ønsker det, kan du bygge hytte på brygga og spare deg for en rekke søknader du ellers er pålagt i et byråkratisk system, sier Kristiansen.
Lars Bernt Salomonsen i plan og teknikk i Vestvågøy kommune bekrefter overfor Lofotposten at man er kjent med at det er mulig å velge flytebrygger med hytte.
– Jeg vet at bygningsmyndigheter fortviler, og at regelverket ikke er avklart. Men i prinsippet kan du hekte en påhenger på ei flytebrygge og bevege deg dit du ønsker. Du kan også ankre hvor du vil. Skal du ha et landfeste, kan du avtale dette med grunneieren, sier Lars Bernt Salomonsen som understreket at han ikke har hele oversikten for problemstillingen akkurat nå.


Oddgeir Kristiansen tror uansett at man i fremtida vil finne løsninger som er akseptable for alle parter.
Rådgiver Åsmund Andersen ved miljøvernavdelingen hos fylkesmannen har vært i befatning med saker som omhandler flytende bosted.
– Det gjaldt en flytebryggeeier fra Bindal som måtte flytte ut anlegget sitt som han hadde ankret i nabokommunen Sømna. Årsaken til vedtaket var at ankringen skjedde i et verneområde.
– Hvilket regelverk gjelder i andre områder?
– Hvis et anlegg blir liggende lengre enn to måneder, er det vedkommende kommune som avgjør etter regelverket i plan- og bygningsloven. Hvis eieren av anlegget vil flytte hele tiden, kommer krav til lyssetting og annet inn som kriterier, sier Åsmund Andersen som betrakter alt dette som et mellomregelverk inntil nye lovverk kommer.
Og representanten for bryggeprodusenten sier:
– Ofte får man uansett ei billig tomt, hvis alternativet er å sprenge for ca 700.000 kroner på land, sier han.

Artikkeltags