Etter flere år med vekst setter mange nå på bremsene for ferieutgiftene.
I snitt bruker vi i overkant av 16.000 kroner på sommerferien i år. Det er 6,4 prosent mindre enn i fjor.
Halvparten av oss bruker om lag like mye på ferie som i fjor, men 1 av 4 velger å bruke mindre. 13 prosent vil bruke mer. Det kommer fram i en ny undersøkelse Respons har utført for Sparebank 1.
- Les også: Mange får 57.000 på kontoen
Det er flere grunner til at mange velger å bruke mindre på sommerferien i år. De viktigste er et generelt ønske om å bruke mindre penger, at de heller satser på en rimeligere ferie med familien og at de brukte mer enn vanlig i fjor.
Men en god del oppgir dårligere råd som grunn til at de har slanket feriebudsjettet.
- Les også: Sommerens beste turtips
- En god del opplever mer usikkerhet i privatøkonomien nå. Oppsigelser, permitteringer og et mer utrygt jobbmarked gjør at mange velger en mer forsiktig pengebruk eller ser seg nødt til å stramme inn, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1.
Rogaland er det fylket der flest, 35 prosent, oppgir at de reduserer pengebruken i forhold til i fjor.
Den aldersgruppen som i størst grad kutter i ferieutgiftene, er personer mellom 35-44 år. Også her oppgir 35 prosent at de vil bruke mindre på ferie i år.
I gjennomsnitt reduserer vi ferieutgiftene våre med 1.100 kroner i sommer, sammenlignet med i fjor. Det er første gang siden 2010 at nordmenn har brukt mindre penger på sommerferien.
- Les også: 1 av 5 har ikke denne forsikringen
- Mye tyder på at Norge er blitt mer populært som feriemål, og at vi i mindre grad enn tidligere reiser til utlandet. For mange er hjemmeferie ofte ensbetydende med enklere og rimeligere ferie, sier Gundersen.
Et lavere feriebudsjett behøver ikke bety en dårligere ferie, understreker han. Mange eier eller har tilgang til hytte gjennom familie eller venner.
- Hytteferie betyr ofte lavere reise- og boutgifter enn en utenlandsferie. Å bruke familiehytta er uten tvil et meget godt alternativ for både små og store, sier han.
Fem tips for lavere ferieutgifter:
* Lag en plan for hvordan og hvor mye penger du vil bruke. Med et feriebudsjett får du mer ut av pengene og unngår feriebaksmell.
* Bruk hytta, og lei den ut når du ikke bruker den selv.
* Betal alltid i lokal valuta i utlandet, ikke i norske kroner. Da får du best vekslingskurs.
* Bruk rabatter og medlemsfordeler gjennom jobb, fagforening, organisasjon o.l. når du bestiller hotell, leiebil, ferge, camping, aktiviteter osv.
* Sjekk restplasser om du er ute i siste liten. Er du fleksibel på reisemål og kan hive deg fort rundt, kan du få ferieturen til en god pris.