Gå til sidens hovedinnhold

Dette har ikke skjedd den norske kronen siden finanskrisen

Artikkelen er over 4 år gammel

Nedsalget i kronen de siste tre månedene har vært like stort som under finanskrisen. Det gir dyrere utenlandsferie for nordmenn.

Nettavisen: Den svake kronen er nå i ferd med å gjøre et skikkelig innhogg i reisebudsjettet til nordmenn som skal feriere i utlandet.

– Det er rart i mine øyne. Norsk økonomi går bra. Selv om inflasjonen er lav og oljeprisen ikke er spesielt sterk, er usikkerheten rundt kronen mye mindre enn før. Det bør tilsvare en sterkere krone enn det vi har i dag, sier Ole Håkon Eek-Nielsen, valutastrateg i Nordea Markets til Nettavisen.

De siste tre månedene har de utenlandske investorer flyktet fra kronen i et omfang man ikke har sett siden finanskrisen.

Utenlandske investorer har de siste tre månedene solgt norske kroner for svimlende 106 milliarder på internasjonale finansmarkeder. 

Det har ført til at kronen nå er svakere enn den var på samme tid i fjor, året da nordmenn fikk rekordlite for pengene sine på sommerferie i euroland.

– Det er jo synd for dem som skal på ferie, men samtidig er dyre ferier et ilandsproblem. I virkeligheten er det jo bra for et land å ha en svak valuta, sier Eek-Nielsen.

Høyest siden finanskrisen

Man må tilbake til finanskrisen for å finne en lignende mangel på appetitt for den norske valutaen. Da ble det på sitt høyeste solgt kroner for 110 milliarder i løpet av tre måneder, altså kun marginalt mer enn i år.

Nedsalget er også større enn i noen tremånedersperiode i kriseåret 2014, året da oljeprisen halverte seg og falt fra 110 til under 60 dollar fatet.

Som følge av det massivet nedsalget har kronen svekket seg fra 8,80 kroner mot euro i slutten av februar til dagens nivå på 9,45 kroner mot euro.

Nedjusterer anslag

Fortsatt ganske lav oljepris, overraskende svak inflasjon og en forsiktig sentralbank har bidratt til at de utenlandske spekulantene har mistet troen på kronen. Likevel er det fleste analytikerne enige i at den norske valutaen burde på sikt styrke seg.

– Økonomien går i riktig retning og arbeidsledigheten er på vei ned. Slik sett er det paradoksalt at kronen ikke er sterkere, sier Eek-Nielsen.

Tidligere ventet Nordea en krone på 8,7 mot euro i juli, men har nå nedjustert prognosene sine og venter at kronen vil ligge på 9,0 mot euro i august. De venter at kronen først vil komme opp til 8,7 mot euro ved utgangen av året. 

Kommentarer til denne saken