Gå til sidens hovedinnhold

Oppfinner Asbjørn krevde millioner da Mikal bygde ny båt: - Nå skal vi feire!

Artikkelen er over 5 år gammel

Strid om patent for fiskebåter.

- Vi er veldig happy i dag. Dette ser vi på som en full seier, sier reder Mikal Solhaug til Nord24.no.

Han risikerte å måtte betale millionbeløp for patentbrudd. Nå har motparten trukket saken.

- Vi kan bekrefte at vi har trukket saken. Utover det har vi ingen kommentar, sier styremedlem Bjørn Ivar Larsen i Delitek til Nord24.no

Båt til 100 millioner

Det var gjennom fem dager i forrige uke båtsfjordreder Mikal Solhaug og oppfinner Asbjørn Larsen fra Vesterålen møttes i Oslo Tingrett. Stridens kjerne var Solhaugs nye linebåt "M. Solhaug". Båten til 100 millioner kroner er den største linebåten i Øst-Finnmark, og en betydelig arbeidsplass i Båtsfjord. Larsen mener båten er bygget med teknologi han har patent på.

Larsen er en lokal Petter Smart som har bygget opp bedriften Delitek AS som produserer og selger fiskeutstyr og kompresjonsanlegg for avfall i fiskeflåten. Han har også funnet opp et nytt system for drift av fiskeline. Systemet tar fangsten inn gjennom en luke under vannlinjen i stedet for at den heises opp over rekka.

- Effektiv båt

Da Solhaug i fjor sjøsatte "M. Solhaug" var det med en lignende design. Båten var tegnet av skipsarkitektene i Seacon som også var stevnet i saken, men Solhaug hadde selv bidratt i designen.

- Som leder har jeg vært med på å utvikle linebåten, bekrefter Solhaug.

- Vi har blant annet hatt store utfordringer med å få dragebrønnen til å fungere. Men det er i dag en veldig effektiv kystbåt.

Solhaug og hans advokater mente systemet var basert på kjente løsninger og at retten burde kjenne patentet ugyldig.

- Selv om det ikke fremgår av forliket, mener vi at vi har fått gjennomslag for dette synet, sier Solhaugs prosessfullmektig Felix Reimers i advokatfirmaet Grette.

- Det blir feiring i dag. Jeg er glad det norske rettssystemet fungerer, sier Solhaug.

Millioner på spill

Om han hadde blitt nødt til å betale lisens for bruk av patentet ville det trolig beløpt seg til et par millioner kroner.

Dermed har Delitek tapt nær like mye som de hadde å vinne på saken. Forliket innebærer at Delitek må dekke Solhaugs saksomkostninger.

- De beløper seg til rundt halvannen million, bekrefter Reimers.

Delitek har imidlertid flere bein å stå på. Bedriften ble i fjor kåret til årets vekstbedrift i Nord-Norge.

Solhaug er glad for å kunne konsentrere seg om fiske. Han driver i tillegg til "M. Solhaug" båten "Inger Victoria". På det meste har han 35 ansatte i sving under egning, opp ti 25 under fiske.

- Slik markedet ser ut nå vurderer vi å gå med doble skift på "M. Solhaug" og dermed doble bemanningen.

Kommentarer til denne saken