Denne båten er Båtsfjords stolthet. Nå er den saksøkt for patentbrudd av en oppfinner fra Vesterålen

Mikal Solhaug  sysselsetter han til sammen 52 mann - 18 av dem på nybåten «M Solhaug». (Foto: Inge Wahl. iFinnmark)

Mikal Solhaug sysselsetter han til sammen 52 mann - 18 av dem på nybåten «M Solhaug». (Foto: Inge Wahl. iFinnmark)

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Det var i fjor båtsfjordreder Mikal Solhaug sjøsatte "M. Solhaug". Med sine 34 meter er den en av de største fiskebåtene hjemmehørende i Øst-Finnmark, og sysselsetter 18 mann. investeringen er på 100 millioner kroner.

– Vi er stolte av å få til dette i Båtsfjord, sa Solhaug til iFinnmark i forbindelse med leveransen.

I dag, halvannet år senere, må han møte i retten. Oppfinner Asbjørn Larsen fra Vesterålen krever lisens for sin oppfinnelse, som han mener er brukt uten tillatelse i fartøyet.  Det melder Teknisk Ukeblad.

Larsen er en lokal Petter Smart som har bygget opp bedriften Delitek AS som produserer og selger fiskeutstyr og kompresjonsanlegg for avfall i fiskeflåten. Han har også funnet opp et nytt system for drift av fiskeline. Systemet tar fangsten inn gjennom en luke under vannlinjen i stedet for at den heises opp over rekka.

Nå mener han Mikal Solhaug har stjålet oppfinnelsen i forbindelse med bygging av "M. Solhaug". Fartøyet ble tegnet av skipsedesignerne Seacon. De er også saksøkt av Larsen.

I følge sluttinnlegget som TU referer mener Solhaug at retten bør kjenne patentet til Larsen ugyldig. Han mener mangler både nyhet og oppfinnelseshøyde.

Verken Solhaug eller hans prossessfullmektige vil kommentere saken ovenfor TU.

Larsen har tidligere beregnet at systemet gir økt filetutbytte på fem prosent - tilsvarende 450.000 kroner på 300 tonn produsert filet. I tillegg trengs en mann mindre for å operere lina under fiske, fordi de ikke trenger klepper.

Oslo tingrett har satt av fem dager til saken, som startet mandag 21. september

.

M. Solhaug. Foto: Rederiet

Artikkeltags