Gå til sidens hovedinnhold

Enighet om tak for sild og kolmule - for første gang på to år

Artikkelen er over 4 år gammel

Norge, EU, Russland, Island og Færøyene har for første gang på to år blitt enige om totalkvoter for sild og kolmule. Men det gjenstår å bli enige om fordelingen av neste års uttak.

Partene har bestemt seg for å følge rådene fra havforskerne om en total kvote for norsk vårgytende sild på 646.075 tonn. Dette er mer enn dobbelt så mye som Det internasjonale råd for havforskning (ICES) anbefalte i år.

Sildelandene klarte ikke å bli enige om totalkvote for 2016, men har til sammen satt egne kvoter i år på 376.612 tonn, noe som er 70.000 tonn over ICES-anbefalingen. For kolmule er det satt en totalkvote på 1,3 millioner tonn. Russland er ikke part i kolmuleforhandlingene.

Partene har også blitt enige om en langsiktig plan for forvaltningen av kolmule, der en stabilitetsklausul skal hindre store variasjoner fra år til år.

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) sier seg svært fornøyd med at det nå er på plass avtaler for alle de viktigste fiskeslagene. Han understreker at det fortsatt gjenstår mye arbeid før partene er helt i mål.

– Det er fortsatt ikke enighet om kvotefordelingen. Dette arbeides det videre med, og målet er å få helhetlige avtaler på plass, sier Sandberg. (©NTB)

Kommentarer til denne saken