Rapport: Norsk fiskerinæring i stadig fremgang

Oslo  20120928.
Fra kl 07 hver morgen kan man kjøpe fersk fisk og reker rett fra båten på Rådhusbrygga. Helene Kristoffersen er en av fiskerne som selger fra reketråleren oppkalt etter henne selv. Båten er en familiebedrift og selv har hun jobbet deltid som fisker i 12 år. Hun er i tillegg heltidsstudent og leder for Indre Oslofjord Fiskerlag. Denne høst-ettermiddagene har rekene blitt revet bort. Men småtorsk, stortorsk, lyr, kolje og sei er å få kjøpt. Den ble fisket i går natt i Oslofjorden utenfor Drøbak.
Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix

Oslo 20120928. Fra kl 07 hver morgen kan man kjøpe fersk fisk og reker rett fra båten på Rådhusbrygga. Helene Kristoffersen er en av fiskerne som selger fra reketråleren oppkalt etter henne selv. Båten er en familiebedrift og selv har hun jobbet deltid som fisker i 12 år. Hun er i tillegg heltidsstudent og leder for Indre Oslofjord Fiskerlag. Denne høst-ettermiddagene har rekene blitt revet bort. Men småtorsk, stortorsk, lyr, kolje og sei er å få kjøpt. Den ble fisket i går natt i Oslofjorden utenfor Drøbak. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Fiskerinæringens ringvirkninger fortsetter å øke. Hver krone omsatt i fiskeri skaper nå nesten fem ganger så store verdier ellers i samfunnet, viser rapport.

DEL

– Vi er svært godt tilfreds med utviklingen og ringvirkningene av næringen. Utviklingen har de siste årene forsterket fiskerinæringens betydning for nasjonen, sier leder Kjell Ingebrigtsen i Norges Fiskarlag.

Onsdag presenterte SINTEF Ocean rapporten «Fiskeflåtens bidrag til samfunnsøkonomisk verdiskaping», som viser at næringen har styrket sin posisjon som bidragsyter til samfunnsøkonomisk verdiskapning de siste årene.

LES OGSÅ: Illusjon å reforhandle EØS

Tallene fra den nye undersøkelsen er basert på resultatene i næringen fra fjor. Forrige ringvirkningsanalyse ble gjort med tall fra 2014. Siden da har produksjonsverdien økt med 25 prosent.

Hver krone omsatt i 2014 skapte 3,5 ganger så stor verdi ellers i samfunnet, mens tallene nå viser at dette tallet har økt til 4,88.

Samlet verdiskaping inkludert ringvirkninger i fiskerinæringen var i 2016 på 35,1 milliarder kroner, en oppgang på 30 prosent fra 2014.

Den fiskeribaserte verdikjeden representerer en sysselsetting på 27.280 årsverk. Det betyr at hvert årsverk som gjøres av en fisker skaper 2,14 øvrige årsverk.

Antallet fiskere har også økt noe de siste årene. Det er om lag 10.000 registrerte fiskere i Norge. I fjor produserte de tilsvarende 8.700 årsverk.

Analysen ble lagt fram under arrangementet «Norsk villfisk mot nye høyder» som Fiskesalgslagenes Samarbeidsråd holdt under Arendalsuka onsdag.

Artikkeltags