UDI vil vurdere anmeldelse hvis Norwegian flyr med utenlandsk mannskap

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL
Slik avslutter Bodø Høyres 4. kandidat foran kommunevalget, Agnete Tjærandsen, et leserbrev i Avisa Nordland. Det hun skriver om er fjernvarmeanlegget Keiseren som er i ferd med å bli reist på Rønvikjordene.

Utlendingsdirektoratet (UDI) kan kaste seg over Norwegian dersom flyselskapet flytter Dreamliner-flyene hjem til Norge og samtidig utstyrer dem med mannskap fra land utenfor Europa.

Norwegian planlegger å flytte Dreamliner-flyene hjem til Norge, men vil i så fall fortsette å bruke innleid mannskap fra Thailand og USA. Norsk Flygerforbund mener det er i strid med norsk lov å hyre mannskap fra andre kontinenter når flyene er registrert i Norge, slik Dagens Næringsliv skrev tidligere denne uken.

UDI vil i en slik situasjon undersøke om kravet til arbeids- og oppholdstillatelse for mannskapet blir fulgt, skriver Dagens Næringsliv.

– Dersom Norwegian eller andre luftfartsselskaper framover skulle etablere en praksis med bruk av utenlandsk arbeidskraft som UDI får inntrykk av at ikke er i tråd med regelverket, vil vi agere, sier enhetsleder Jonas Folmo i UDIs oppholdsavdeling.

Han sier UDI åpner for å politianmelde Norwegian hvis selskapet ikke følger reglene i utlendingsloven. Norwegian reagerer kraftig på at selskapet kan bli anmeldt.

– Dersom Norwegian som eneste flyselskap skulle bli utsatt for politiforfølgelse på Gardermoen begrunnet med norsk registreringsnummer på flymaskinen, så er det et politisk signal langt over UDI, sier kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik.

Ifølge DN kan flyselskapets situasjon være i en gråsone. Avisen viser til en høringsuttalelse fra Justisdepartementet datert desember 2012 der det heter at dagens regler «er egnet til å skape forvirring». UDI oppfordrer Norwegian til å ta kontakt dersom selskapet er i tvil om regelverket. 

Artikkeltags