Her forsvant plutselig halvparten av utenlandspassasjerene

Artikkelen er over 5 år gammel

- Dette er ikke bra.

DEL

Tromsø lufthavn hadde 55 prosent færre utenlandspassasjerer i mai 2015 enn i mai 2014.

Det fremgår av månedstatistikken fra Avinor. Det betyr at nærmere 5500 passasjerer forsvant.

- Hvor ble de av?

- Det kommer hovedsakelig av London-ruta som er blitt halvårig, sier kommersiell sjef ved Troms lufthavn Ivar Helsing Schrøen.

- Vi har forsåvidt visst lenge at dette kom. Men det er ikke bra.

Selv om utslaget ikke er like stort, er han like bekymret over at flyruta mellom Akrhangelsk-Murmansk og Tromsø fortsatt ikke er gjenopptatt. Først ble ikke lisensen de fløy under godkjent av Luftfartstilsynet. Nå er lisensen i orden, men nå har selskapet Pskovavia varslet at ruta ikke er økonomisk bærekraftig uten økonomisk støtte fra Troms fylke.

- Det betyr mye økonomisk i løpet av et år. Verre er det fordi denne rute er svært viktig i et barentsperspektiv. Sammen med Oulu-Luleå-Tromsø utgjør en viktig sammenknytting for oss, sier Schrøen.

London-ruta er trolig på lufta igjen 1. oktober.

Sjekk din flyplass:

Flytrafikk 

I gjennomsnitt har de nordnorske lufthavnene en nedgang på - 1,8 prosent færre terminalpassasjerer sammenlignet med samme måned i fjord. Det ligger over landsgjennomsnittet.

- Innenlandstrafikken gikk ned med 1,4 prosent, mens utlandstrafikken gikk opp med litt over tre prosent. I sum ga dette en svak oppgang på 0,1 prosent i mai. Så langt i år har flytrafikken til og fra Avinors lufthavner gått ned med 1,4 prosent, melder Avinor i en pressemelding.

Oslo Lufthavn var den eneste av Avinors større lufthavner som kunne vise til trafikkvekst i mai - på 2,7 prosent. Tromsø har en nedgang på 3,6 prosent mens Bodø øker med 1,5 prosent. Bergen lufthavn har en nedgang på 0,5 prosent, Stavanger lufthavn nedgang på 5,7 prosent og Trondheim lufthavn nedgang på 3,4 prosent.

For innenlandstrafikken isolert ser Schrøen hyggeligere tall.

- Det er nær en utflating. Og det må vi si oss fornøyd med, etter å ha sett nedgang blant annet i oljerelatert trafikk til og fra Hammerfest.

Totalt reiste 546.061 passasjerer over nordnorske flyplasser i mai.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken