Natt til mandag tok FlyViking av med "Faravid" fra Calgary. Jomfruturen med det nye flyet gikk via Churchill til den lille byen Iqualit på Baffin Island nordøst i Canada.

I natt går ferden videre til Nuuk og Reykjavik.

Fikk problemer

Ola OK Giæver reiste til Calgary tidlig forrige uke for å hente flyet. De siste dagene har det vært hektisk.

- Jeg går fra krise til krise, sa Giæver før helga.

Først måtte flyet bytte ut en del, en transponder. Denne var godkjent i Canada og USA, men ikke i EU viste det seg. Pris: 90.000 amerikanske dollar.

- Vi tar ut en ny del og bytter med en eldre modell, det er vilt, sier Giæver.

Her står Ola Giæver fast i Canada - i mellomtiden «stjeler» Widerøe rutene han skulle fly i Norge 

FlyViking fikk også problemer med tillatelsene for å fly ut av Canada, etter omregistrering av flyet. Etter hektisk møteaktivitet hos det kanadiske luftfartstilsynet fikk de fire pilotene kanadiske lisenser. I mellomtiden ble mekanikerne ferdig, og mandag fikk de flyet overlevert.

Fire fly til Tromsø

FlyViking har hovedkontor på Lyngseidet, men base i Tromsø. De har foreløpig fire fly i bestilling, det siste kommer etter planen til Tromsø i januar.

 

FlyViking forsøkte nylig å få anbudet på de statlig subsidierte flyrutene i Lofoten og Finnmark, men ble avvist på grunn av at de manglet nøkkelpersonell og dermed ikke hadde på plass nødvendig lisens. FlyViking hadde da levert laveste pris på rutene i Finnmark. Giæver varsler nå at han vil ha omkamp, og om nødvendig ta Samferdselsdepartementet for retten.