- It smells like hell, but it tastes like heaven!

TØRRFISK. Foto: Lofotposten

TØRRFISK. Foto: Lofotposten

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Britiske toppbyråkrater på besøk i Lofoten. Fikk lukte og smake på en norsk valutaspesialitet.

DEL

Departement of Climachange og britiske atomtilsynsmyndigheter fikk fredag kveld møte en ekte, velsignet tørrfiskdelegasjon fra Nordland.

Det skriver Lofotposten.

I spissen for denne delegasjonen var biskop Tor B. Jørgensen fra Bodø og Per-Kaare Holdal fra Raftsundet. Det var Lofoten mot Sellafield og Bellona som arrangerte seminaret i London, der man møtte det britiske energi- og klimaendringsdepartementet, Nuclear Decommissioning Authority og Sellafield Ltd. til debatt og oppklaringer.

Tørrfisk-stunt

Biskop Tor B. Jørgensen ledet møtet, men det var Per-Kaare Holdal som sto for stuntet med tørrfisken, som han hadde med i bagasjen fra Lofoten, og ville vise og la medlemmene på seminaret få lukte og smake på.

- Et stunt jeg syntes var bra, for den lukter kanskje ikke som helvete, men i alle fall lukter den mye, men den smaker som himmelen, i motsetning til radioaktivt avfall ved Sellafield som ikke syns, lukter eller smaker noe, bare er livsfarlig, sier Per-Kaare Holdal til Lofotposten.

Det fortelles i den gamle saga at en vikinghøvding, Torolv Kveldulvsson, i år 875 seilte med torsk fra Lofoten til England «for å kjøpe klede og andre ting som han trengte». la oss håpe at brityene ikke ødelegger livsvilkårene for denne lofotvalutaen de neste tusen årene, men det fordrer at de tar alvorlig og får kontroll med farene på Sellafieldanlegget, der vi i London fikk vite at man er ett år forsinket med tiltakene sine.

- Neste år har vi invitert dem til Lofoten for å vise dem hva som kan gå tapt dersom man ikke får kontroll på det høyradioaktive avfallet, sier Per-Kaare Holdal til Lofotposten.

Sellafield truer oss

– Jeg reiser egentlig hjem fra London ganske trøstesløs. For sikringen av Sellafield-anlegget er ett år forsinket, sier ildsjel Per-Kaare Holdal i «Lofoten mot Sellafield.»

Denne nedslående nyheten om utsettelse fikk han meddelt på konferansen i London fredag kveld sammen med Bellona.

Britiske myndigheter og eierne av Sellafield-anlegget skal ha holdt kortene tett til brystet i denne saken om forsinkelse på ett helt år.

– Man ville åpenbart ikke slippe den nyheten før på denne konferansen, sier en skuffet Per-Kaare Holdal i «Lofoten mot Sellafield» til Lofotposten på telefonen fra London.

Holdal sier at det var lovet at man skulle minske antall lagertanker med det høyaktive atomavfallet, og trygge anlegget langt bedre enn man har lyktes med til nå å få til.

– Dette har britene ikke klart, og jeg tror det skyldes at man verken har midlene, har ekspertisen eller har et politisk trykk mot seg for å få dette gjort.

– Ett års utsettelse betyr at Sellafield utgjør en svært farlig trussel også fram til 2016. Skulle det i sydvestlig vind skje en eksplosjon i en eller flere tankanlegg på Sellafield, vil det høyradioaktive avfallet drive mot Norge, og man kan få et utslipp som er syv til ti ganger verre enn Tsjernobyl-nedfallet innebar i 1986. Det nedfallet strever Norge og Norden fortsatt med.

– Det eneste som kan sies å være positivt etter denne konferansen, er at britene nå er åpne om disse forholdene, og det er bra. Man har fredag fortalt åpent og ærlig i London at man har ett års forsinkelse, og at man sliter.

– Jeg tror man verken har midlene, kunnskapen eller folkene til å håndtere dette, og det skremmer meg.

Holdal sier videre at han har et lite håp om at norske myndigheter skal engasjere seg sterkere, og kanskje aktivt hjelpe britene med problemene.

Holdal sier også at det på konferansen i London var representanter fra det britiske parlamentet til stedet, og da er saken flyttet opp på et høyt nivå. Han tror britene selv nå begynner å bli redde for et uhell, og at myndighetene nå vil engasjere seg sterkere.

– Men Norge må forsette å utøve politisk press. I 2016 må vi ikke få høre om nye forsinkelser, sier Per-Kaare Holdal.

Artikkeltags