Frykter at foreldrene ikke synes håndverkyrker er fint nok.

Bård Sverdrup, eier av Totalrenovering i Tromsø ber foreldrene tenke seg om med tanke på å rådgi barna sine yrkesmessig.

Bård Sverdrup, eier av Totalrenovering i Tromsø ber foreldrene tenke seg om med tanke på å rådgi barna sine yrkesmessig.

Artikkelen er over 4 år gammel

- La ungene få bli elektrikere, rørleggere og snekkere som landsdelen trenger

DEL

Søndag 1. mars går søknadsfristen ut for videregående skole. Tusenvis av 10. klassinger i Nord-Norge sitter akkurat nå og kaver mellom i skolebrosjyrer, rådgivere og søknadsskjema på den ene siden – og velmenende, men kanskje ikke helt opplyste foreldre på andre siden.

Bård Sverdrup, daglig leder og eier av Totalrenovering i Tromsø, håper foreldre lar ungene sine få lov til å bli håndverkere om ungene ønsker det selv. Men han frykter foreldrene.

- Jeg tror mange foreldre styrer ungene bort fra yrkesfag. At de ikke føler det er status nok for ungene sine i håndverkeryrkene, sier Sverdrup.

- Vi skal alle ha en master for vellykkethet

- Hva rådgir du selv dine barn til?

- At de må gjøre det de har lyst til. Men yrkesfag er alvorlig underkommunisert, fra foreldre, og i media. Det har blant annet medført en lavere status. Vi skal alle bli akademikere og ha en master i noe for å bli vellykket. Det er blitt målestokken for suksess, sier Sverdrup.

Han mener at i praksis er det å kunne et håndverk en kjempegave.

- To år på skolebenken og to år som lærling. Rett ut i fast jobb med god lønn. Fagarbeidere har ofte bedre betalt enn mange akademikeryrker. De har ikke studielån og de kan et håndverk som det er enorm mangel på, sier han og forteller at Totalrenovering kun får tak i halvparten av alle lærlingene de ber om hvert år.

-Vet foreldrene nok?

I hodet surrer det som for ungdommen kanskje framstår som et umulig spørsmål: Hva i all verden skal jeg bli når jeg blir stor. Ikke annet å vente at de hører på foreldrene, kanskje?

- I bakgrunnen er ofte mamma og pappa som de viktigste rådgivere. For utviklingen av næringslivet er det viktig at konklusjonen ved flest mulig kjøkkenbord blir at ungdommen skal søke yrkesfaglig utdanning, mener regiondirektør Christian Chramer i NHO Troms og Svalbard og Birger Haugland, Byggenæringens Servicekontor Nord.

De to har skrevet en kronikk om temaet i dagens Nordnorsk debatt. I like stor grad rettet mot foreldre som mot ungdommen.

- Vet foreldrene nok til å gi sine ungdommer gode råd? Spør de to.

Ni av ti foreldre rådgir ungdommene om studievalg

I kronikken viser de til undersøkelser utført av Respons Analyse for Næringslivets Hovedorganisasjon som sort på hvitt forteller at ni av ti foreldre gir sitt barn råd om studie og karrierevalg. To av tre foreldre sier at deres barn lytter til disse rådene.

- Tall fra SSB viser at vi i 2030 kan mangle så mange som 30 000 medarbeidere med fagbrev eller svennebrev i Norge, bare innen bygg og anlegg. I vår region hvor vi har sterk vekst i havbruksnæring, reiseliv og en kraftig økning i olje og gass-aktivitet vil behovet for fagarbeider være sterkt voksende. Veier skal bygges, hus og næringsbygg skal reises og både etablerte og nye næringer skal utvikles. Det får vi ikke til uten et betydelig løft i antallet som søker og gjennomfører yrkesfag-utdannelsen, skriver de to.

Både videregående skole og samfunn for øvrig har endret seg siden foreldregenerasjonen var elever i videregående.

- Dagens ungdommer ønsker spennende og interessante jobber med mulighet for fast jobb og karrieremuligheter. Valg av yrkesfag åpner for langt flere muligheter enn det stenger. Med en yrkesfaglig studieretning er det lett å bygge på med studiespesialisering eller følge den såkalte Y-veien til en ingeniørutdannelse ved en høyskole eller universitet. For arbeidsgivere er ingeniører med fagbrev og praksis fra arbeidslivet ekstra ettertraktet, mener Chramer og Haugland.

NHO satt opp ti det de mener er ti gode grunner til å velge yrkesfag:

1.            Du skaper noe og ser konkrete resultater av det du gjør.

2.            Du kommer deg raskt ut i jobb.

3.            Du får lønn under utdanning.

4.            Du blir god til å løse problemer og jobbe selvstendig.

5.            Du får ferdigheter slik at du kan utføre arbeid med høy faglig kvalitet.

6.            Du står sterkt om du ønsker å starte egen bedrift.

7.            Du blir attraktiv for norske bedrifter.

8.            Du kan få ansvar for å håndtere avanserte maskiner.

9.            Du har over 170 yrker å velge blant.

10.          Du får mange muligheter til å utdanne deg videre.