Vindkraftverkene Kvitfjell og Raudfjell utenfor Tromsø er nå vedtatt utbygd. Det melder Høyres stortingsgruppe i en pressemelding tirsdag ettermiddag.

De to vindkraftverkene vil være i drift fra 2017. Tilsammen vil de gi omtrent 800 gigawatttimer fornybar kraftproduksjon i året, noe som vil gi 40.000 husstander strøm for et helt år.

I tillegg vil kraftverkene bidra til økt forsyningssikkerhet for kraft i regionen.

LES OGSÅ: I dag har de ventet tre år på svaret. Nå avgjøres det om Tromsø får landets nest største vindkraftverk

Grønne arbeidsplasser

Parlamentaristisk nestleder i Høyre, Nikolai Astrup, synes det er gledelig at det investeres i flere vindkraftutbygginger i Norge.

- Dette skaper grønne arbeidsplasser, ny fornybar energi og positive lokale ringvirkninger, skriver han i pressemeldingen.

Frem til nå har svenskene vært mange steg foran Norge i utbyggingen av vindkraft, til tross for felles finansieringsordning og bedre vindforhold på den norske siden av grensen.

Tidligere i år la Regjereingen til rette for at grønne milliardinvesteringer i vindkraft skulle komme til Norge, og nå er de altså her.

- Utbyggingen vil bety mye for forsyningssikkerheten i Nord-Norge, og for kraftledende industri i nord, sier Astrup.

- Utbyggingen er også en direkte konsekvens av harmoniseringen av avskrivingsreglene for utbygging av fornybare energi mellom Norge og Sverige.

Bildeserie

Vindmøllepark på Raudfjell

 

Fornøyd statsråd

Olje og energiminister Tord Lien er svært fornøyd med at prosjekter det er brukt store ressurser på realiseres.

- Vi har gitt konsesjoner nå nylig for gjennomføring av dette, fordi vi mener det er gode prosjekter. Da er det klart vi liker å se at de også blir realisert, sier Lien til Nord24.

Han legger heller ikke skjul på at dersom Norge skal nå målene om fornybar energi, må det bli mer solkraft, mer utbygging av vannkraft og vindkraft.

- Selv om norske kraftsystemer er bygd opp rundt vannkraft, og det fortsatt vil være sentralt i framtiden, er det andre gode måter å få energi på også. Vindkraft vil være en betydelig del av energien i fremtiden, det er det ingen tvil om, sier han.

Stor vekst

Det ser ut til å bli en stor vekst i norsk vindkraftutbygging. Fra 2005 til 2013 ble 238 vindmøller bygget. Tall fra den norskevindenergiorganisasjonen NORWEA anslå at antall nye vindmøller fra 2013 til 2020 vil være på hele 804.

Dette vil totalt gi grønne milliardinvesteringer opp mot 25 milliarder kroner, og ny fornybar kraftproduksjon tilsvarende cirka 13 ganger Drammens årlige strømforbruk.

Det er Berenberg, KR Vind AS og Norsk Miljøkraft AS som har tatt investeringsbeslutningen på vindkraftverkene.