Giæver solgte 1.000 mål tomt til kineser - salget ble ikke noe av

Artikkelen er over 4 år gammel

Eiendomssalg til kinesisk milliardær avlyst. Skylder på dårlige forholdet mellom Norge og Kina.

DEL

I mai i fjor kunne Nordlys avsløre at Ola O.K. Giæver jr. hadde solgt 1.000 mål i Seljevik i Lyngen til den kinesiske milliardæren og forretningsmannen Huang Nubo.

- Salget ble ikke noe av, sier investor og pilot, Ola O.K. Giæver til Nord24.no.

- Og det blir ikke å skje i framtiden heller, så lenge nordmenn og kinesere ikke skværer opp med hverandre, sier Giæver, som for tiden er på ferie på Gran Canaria.

- Sånn er det bare

Giæver vil ikke gå inn i detaljer om hva som konkret har hindret salget. Han avviser at norske myndigheter har tatt kontakt med ham om eiendomsoverdragelsen.

- Er det kinesiske myndigheter som har stoppet det?

- Jeg vet bare at kineserne ikke gjør noen investeringer før Norge-Kina-forholdet er brakt i orden, sier Giæver.

- Føler du deg ført bak lyset av Huang Nubo?

- Nei, det er bare sånn det er. Enkelt og greit.

- Store planer

Giæver framførte i mai at han hadde stor tro på planene til Huang Nubo i Seljevika. Området som kineseren angivelig skulle kjøpe er regulert til fritidsbebyggelse og utleievirksomhet, ifølge godkjent kommuneplan for Lyngen.

Nubo hadde imidlertid planer om å bygge hotell og drive storstilt turisme i Lyngen. Kineseren har vært mye omtalt internasjonalt etter at han har ytret ønsker om å kjøpe eiendommer på blant annet Svalbard og Island. Selskaper som han eier skal også ha blitt etterforsket for svindel.

- Jeg kan love en ny tidsalder for Lyngen kommune. Jeg stoler 100 prosent på at Huang Nubo vil skape enorme og positive ringvirkninger for regionen. Det finnes ikke en bedre kapitalist, sa Ola O.K. Giæver jr. etter at salget var offentliggjort.

Ordfører i Lyngen, Sølvi Jensen (Ap) uttalte følgende til Nordlys 19. mai i fjor:

- Jeg ønsker at planene skal bli en realitet. Dette kan bli en fantastisk opplevelse for folk i Lyngen, og dem som reiser hit. Lyngen har og Lyngen trenger mer. Å få en stor turistattraksjon til Seljevik tror jeg blir veldig bra.

LES MER:

Hadde besøk av ambassadøren

Planene om salget kom etter at den kinesiske ambassadøren var på besøk hos Giæver-familien i Lyngen i oktober 2013. Giæver fortalte ambassadøren at han hadde en eiendom som var ferdig regulert, og som var til salgs. Ambassadøren satte ham i kontakt med Huang Nubo.

Området Seljavika ligger 3,5 kilometer fra Lyngseidet, og rundt halvannen time med bil fra Tromsø. En million kvadratmeter med skog, strandlinje og et fjellparti som grenser inn mot Lyngsalpene. Det er gjennom prosjektet Seljevika sjø- og fjellpark landområdet bytter hender.

I Statens kartverk står fortsatt Giæver Invest som grunneier.