Miljøaktivister aksjonerer mot borerigg med oppdrag i Barentshavet

AKSJONERER: Greenpeace aksjonerer mot boreriggen West Hercules som skal til Barentshavet på oppdrag for Statoil.

AKSJONERER: Greenpeace aksjonerer mot boreriggen West Hercules som skal til Barentshavet på oppdrag for Statoil. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Kajakk-aktivister har tatt seg om bord på boreriggen West Hercules.

DEL

Det er Greenpeace som melder dette på sine nettsider.

Teknisk Ukeblad omtalte aksjonen først først.

– Til sommeren skal riggen på oppdrag fra Statoil lete etter olje i kontroversielle brønner i Barentshavet som er omfattet av den pågående klimarettssaken mot staten. Greenpeace krever at Statoil stanser alle slike boringer til det foreligger en rettskraftig dom, skriver de på nettstedet.

– Vi bruker de virkemidlene vi har for å få Statoil og norske myndigheter til å ta klimasituasjonen på alvor, sier leder for Greenpeace Norge, Truls Gulowsen, til Teknisk Ukeblad.

– Statoil skal bytte navn og bli mer miljøvennlige, men samme dag som de annonserte at de skal kalles Equinor, fikk vi deres boreplaner for sommeren på høring. Til tross for verdens miljøsituasjon og til tross for klimasøksmålet, som er anket, så planlegger de å sende West Hercules for å bore i blokker tildelt i 23. konsesjonsrunde. Vi har en sak som ligger uløst i rettssystemet, og vi synes dette er drøyt av Statoil, fortsetter Gulowsen.

Aksjonerte i Tromsø

Det er ikke første gang Greenpeace går til kajakk-aksjon. I februar for ett år siden forsøkte de å stanse riggen Songa Enabler som ble tauet gjennom Rystraumen i Tromsø. Senere samme år aksjonerte de i Barentshavet - og ble bøtelagt.

Statoil uttalte at aksjonen mot riggen i Barentshavet kostet dem så mye som 2,5 millioner kroner.

Etter Greenpeaces aksjon mot boreriggen «Songa Enabler» ved Korpfjellet i Barentshavet i fjor sommer, utstedte politiet inndragningsforelegg mot skipsføreren på aktivistskipet «Arctic Sunrise». Her krevde de inndragning av en RIB, fire kajakker og en 300 kilo tung globus som ble benyttet i aksjonen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken