Rubelfall rammer grensehandelen

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Sanksjoner og rubel-krise har ført til en kraftig nedgang av russere som besøker Norge. Siden i fjor har fallet vært på nesten 30 prosent, og næringslivet i Finnmark slår alarm

Grensepasseringene mellom Norge og Russland, går ned for første gang på seks år, skriver Klassekampen. I årets tre første måneder ble det registrert 57.922 grensepasseringer, en nedgang på 27,9 prosent fra samme tid i fjor.

Tallene viser at nedgangen startet i oktober i fjor, samtidig som Norge skjerpet de økonomiske sanksjonene mot Russland.

Handelsnæringen i Finnmark rammes hardt av fallet.

– Handelen har falt like mye som antallet grensepasseringer. Kirkenes er bygget opp som en grensehandelsby takket være den økte trafikken fra Russland. Utviklingen er et hardt slag for Kirkenes og resten av Sør-Varanger kommune, sier Marit Helene Pedersen, regiondirektør i NHO Finnmark.

Redaktør Thomas Nilsen i Barents Observer mener mye av nedgangen kan forklares med fallet i rubelen

– Rubelen er den viktigste årsaken, men den politiske situasjonen har også ført til at færre russere får lov til å reise ut av landet, sier han.

Tallene over grensepasseringer omfatter alle overganger, ikke bare fra Russland til Norge. Ifølge Nilsen betyr det at nedgangen i antall russere er større enn tallene gir inntrykk av.

– Det har samtidig vært en sterk økning i antallet nordmenn som drar motsatt vei for å handle til halv pris, sier han. (©NTB)

Artikkeltags