Gå til sidens hovedinnhold

Sjekk hvor mange milliarder gruvene i nord omsetter for

Artikkelen er over 6 år gammel

Ut av en total omsetning på 13 milliarder kroner av metaller og mineraler, stod salget til utlandet for 58 prosent.

Det viser fersk statistikk fra Norges geologiske undersøkelse (NGU) og Direktoratet for mineralforvaltning (DMF).

–  Eksportprodukter som går godt er i første rekke jern, pukk, kalksteins-slurry, kull, ilmenitt og larvikitt, forteller seniorforsker og prosjektleder Peer-Richard Neeb ved NGU, ifølge nettstedet Geo365.

Tre metallgruver – to på vent

Tre metallgruver er nå i drift. Alle baserer seg på jernmalm: Sydvaranger Gruve AS i Kirkenes (Finnmark), Rana Gruber AS i Mo (Nordland) og Titania AS i Sokndal (Rogaland).

Til sammen står disse bedriftene for nesten 1000 årsverk.

I tillegg planlegges en kobbergruve i Finnmark (Nussir-forekomsten) og drift på en av verdens største rutilforekomster i Sogn og Fjordane (Engebøfjellet). Begge venter på endelig tillatelse.

Nord i toppen

Rogaland ligger helt på topp. Forklaringen er ilmenittforekomsten i Sokndal og flere pukkforekomster hvor det produseres til eksport. Hakk i hel følger Møre og Romsdal og Finnmark.

De nordnorske forekomstene har disse salgsverdiene:

  • Finnmark: 1,7 mrd
  • Svalbard: 1,3 mrd
  • Nordland: 1,2 mrd
  • Troms: 0,1 mrd

Svalbard ned

Store Norske på Svalbard er en liten kullprodusent i internasjonal målestokk, men bidrar sterkt både til omsetning og sysselsetting i norsk bergindustri.

I fjor ble det solgt 2,1 millioner tonn kull til en verdi av nesten 1,3 milliarder kroner basert på 476 årsverk.

Det er betydelig mindre enn topproduksjonen i 2004 som var på 2,9 millioner tonn.

Det aller meste av produksjonen kommer fra Svea Nord. Et lite volum kommer fra Gruve 7 nær Longyearbyen. Forekomsten i Lunckefjell med 8,4 millioner tonn utvinnbart kull  har nylig startet opp.

Det er hittil tatt ut 78 millioner tonn kull på Svalbard. To tredjedeler av dette er fra norske gruver. Etter gjeldende planer vil Store Norske ha kulldrift i Svea fram til nærmere 2030, mens det i Gruve 7 er reserver frem til 2035.

Kommentarer til denne saken