Gå til sidens hovedinnhold

– Vi har gjort svært positive og interessante funn, sier australsk gruveselskap.

Artikkelen er over 6 år gammel

Gryende gruve-entusiasme i gammelt gruveomoråde.

Det sier toppsjef Jason Stirbinskis i gruveselskapet Drake Resources, ifølge an.no.

Det australske selskapet har i august lett etter malm i Sulitjelma med helikopter ved hjelp av elektromagnetiske undersøkelser over et område på 70 kvadratkilometer.

– Gjennom undersøkelsen plukket vi opp elleve områder, hvor sju av disse viste seg å være interessante, og som det nå skal gjøres ytterligere undersøkelser på, sa Stirbinskis under en pressekonferanse i Sulitjelma mandag.

Tidlig fase

– Fem av disse funnene er gjort på vestsiden og er interessante, men ikke overraskende, da det er et kjent område for funn av metaller. På nordsiden derimot er det muligheter til å finne noe nytt og interessant siden vi ikke vet så mye om området enda, sier Stirbinskis.

Fem av områdene Stirbinskis og selskapet ønsker å se nærmere på er fra Furuhaugen i nord til Diamanten i sør, samt fra Ny Sulitjelma og til Otervatnet.

Toppsjefen legger likevel vekt på at dette er en tidlig fase av prosjektet.

- Vi er nå nødt til å sammenligne våre dataer med tidligere funn og linke dem sammen for å undersøke om det er kobber og sink, og ikke andre metaller som ikke er av økonomisk interesse for oss, sier han.

Lang historie

Selskapet foretar leting og utvinning av gull, kobber og nikkel i Norden og i Vest-Afrika og har seks prosjekter i Norge, samt to i Sverige.

Selskapet har både undersøkelsesrett og delvis rettigheter til drift.

– Sulitjelma har en gruvehistorie som trekker seg over 100 år, med fokus på kobber og sink. Mange steder er ikke dette tykt nok til å være økonomisk interessant, mens andre steder har tykkere soner. Vi tar nå en av de første skrittene og undersøker området, sier Stirbinskis.

Ikke tilfeldig

Stirbinskis sier det ikke er tilfeldig at de har begynt å lete etter metaller i dette området akkurat nå.

– Teknologisk utvikling har gjort det mulig å se på områdene på en annen måte, og dette er et fint tidspunkt til å begynne å lete, sier han. Resultatet av de ytterligere undersøkelsene forventes i løpet av november.

– Vi er veldig glade for å se at alle er ivrige på å se mer industri i området, og det gjør vår rolle så mye enklere når vi vet vi har samfunnet i ryggen.

Småpenger

Ordfører Siv Anita Johnsen Brekke sier de nå går en spennende tid i møte.

– Gruvevirksomhet er en tålmodighetsprøve, og dette kommer til å ta tid. Men det at selskapet nå tar turen hit til oss er veldig positivt. Det er viktig for kommunen at de har utført leting i de aktuelle områdene, og vi håper at de i løpet av neste måned kan si noe om en eventuell gruvedrift, etter at resultatene av de neste analysene er på plass. Hvis det er grunnlag for det, er det sannsynlig at en gruvedrift kan være i gang i løpet av fem til ti år, sier Brekke.

Ifølge ordføreren har kommunen lagt til rette for prosjektet på flere plan.

– Vi har blant annet laget en arealplan og ansatt en prosjektleder. Kommunen er en positiv bidragsyter i dette prosjektet.

Hvor mye prosjektet kommer til å koste er det ingen som vet.

– Dette har ikke kostet kommunen spesielt mye. Det er bare snakk om småpenger sett i det store bildet.

Kommentarer til denne saken