Årsmøtedelegatene i Norges Råfisklag knasker salte nøtter, svisker og sukkererter ute i foajeen på Radisson. Den tradisjonelle åpningssangen «Millom Bakkar og Berg» har stummet ut i en patriotisk, stolt og munter stemning.

Paul O. Jensen gliser ikke. Til tross for at han bærer på en lett og lys hemmelighet, klarer han å holde den avslappede ansiktsmasken. Han, en enkel fisker, eier av en 38 fot plastsjark ute i Tromvik utenfor Tromsø. Han, senjaværingen som har døpt sjarken sin Fidel, som fisker alene: Han er Årets Kvalitetsfisker her i landet – og er en av de få her i verden som vet det.

Le høyt kan han gjøre når utnevnelsen avsløres av fiskeriminister Elisabeth Aspaker etter pausen. Men Paul O. Jensen er like sindig når Aspaker troner fram på videoskjermen. Like rolig når fiskeriministeren sier:

- Årets Kvalitetsfisker tenker kvalitet i alt han gjør, han snakker kvalitet overalt hvor han er, og han får det beste skussmål fra alle fiskekjøpere.  Jeg har lyst til å rope et Hurra for Paul Jensen.

Var tungt i vinter

Han er valgt ut som den beste blant 20 nominerte.

- I vinter da det var mye dårlig vær, er det tungt å være alene i båten og tenke kvalitet. Du er ikke så kampdyktig alene. Men det er veldig artig å møte smilende fiskekjøpere når jeg kommer på land, sier Paul O. Jensen til Nord24.no.

Jensen fisker med garn om vinteren og med juksa når torsken ikke lengre er å få på garn. Han fisker om natta, og leverer om morgenen. Spesielt garnfiske kan være tungt å gjennomføre med kvalitet i fokus. Du kan ikke la garnene ligge ute lenger enn tre timer for å opprettholde beste kvalitet.

Det betyr at en av og til må være ute hele natta. I dårlig vær er det av og til at det rett og slett ikke går an, forteller Jensen.

- Betaler kvaliteten seg?

- En får bedre betalt for fisken, men en blir mer ineffektiv. Fra jeg rigger båten, må jeg planlegge. Jeg må ha fokus hele veien fra bløgging, utblødning, sløying, skylling og nedkjøling.

Og tiden er viktig når det gjelder garnfisket – slik at ikke fisken dør i garnet, eller at garnet rekker å skjemme fisken med sitt spor.

- At de har baller nok

Han er styremedlem i Norges Råfisklag, og ble svært overrasket over utnevnelsen Årets Kvalitetsfisker. 

- Jeg trodde ikke det var sant, utbryter Jensen.  - At de har baller til å være så inhabil at de gir prisen til en så sitter i styret i Råfisklaget, smiler han.

Selv om han har kjempet kvalitetens sak i årevis, både som leder av Kystfiskarlaget gjennom åtte år – og i styret i Norges Råfisklag – og ikke minst, gjennom sitt eget virke ute på havet.

- Ja, jeg ble litt paff. Men jeg setter stor pris på utnevnelsen. Dette er nok ikke bare knyttet til min aktivitet som fisker, men at jeg har vært aktiv i organisasjonslivet knyttet til kvalitet.

- Avhengig av hvem jeg snakker med

- Sjarken din heter Fidel?

- Det betyr trofast på spansk.

- Men er det trofast eller Castro du har oppkalt 38-fotingen etter?

- Det spørs hvem jeg snakker med. Snakker jeg med høyrefolk sier jeg det ene, og snakker jeg med sosialister er det det andre, skratter han.

Kvaliteten firer han dog ikke på – uansett hvem han snakker med.

- Kvalitet er et valg en tar. Jeg har drevet fiske i over 40 år. Jeg er overbevist om at skal Norge bli verdens beste sjømatnasjon, så er det knyttet til kvalitet, og ikke bare kvantum. Det var et valg jeg gjorde, og som jeg ser at flere og flere fiskere gjør, sier han.

- Gledelig nyhet

- Dette er en svært gledelig nyhet! sier plassjef i Norway Seafoods Torbjørn Lakseide. – Jeg er lykkelig hver gang jeg ser «Fidel» nærmer seg kaia. Jensen er en viktig kvalitetsfisker for oss og han viser hver dag at garn kan være et godt redskap når det brukes rett. Det er svært fortjent at Paul får prisen.

- Han stubber så bra at det ikke finnes garnmerker på fisken og det finnes ikke farge på isvannet når han leverer. All fisken hans går til merkevaren SKREI, eller blankpakking, sier råstoffsjef ved Norway Seafoods Tromvik, Torbjørn Johansen.

Nå skal Paul O. Jensen ta den tre kilo tunge bronsjestatuetten med seg hjem og fortsette sin kvalitetskamp. Og fiskernes kamp.

- Jeg skal ikke bruke prisen til sovepute. Det passer den ikke for, smiler han.

Tveterårsutvalget

Det store samtaleemnet på årsmøtet i Norges Råfisklag i år er Tveteråsutvalget.

Svein Jentoft, professor ved Norges Fiskerihøgskole gjennom en årrekke, er kraftig i sine advarsler.

- Jeg begynte på Fiskerihøgskolen i 1976. Og jeg har til nå holdt meg utenfor mediadebatten. Men Tveteråsrapporten kom, klarte jeg ikke lenger sitte stille i båten, begynner Svein Jentoft.

Det er spesielt aktivitetskravet i deltakerloven, reduksjon av begrensningen på struktureringen samt endringen av førsteomsetningen gjennom opprettelse av nøytrale markedsplasser, Jentoft er opptatt av.

Sistnevnte omhandler Råfiskloven og selve sjela i Norges Råfisklag – en organisering som Jentoft også mener har sikret arbeidsfred i norsk fiskerinæring. Og at en nå risikerer å ødelegge fiskerisamfunn og fiskerimiljøene i stedet for å bygge de opp. Han bruker bilder fra fotballen for å vise hva som er i ferd med å skje.

- Blir det mindre trangt på tribunene, blir det nok lettere å se bedre, men det blir ikke like trivelig å stå der. Ideen om allmenningens tragedie bygger på antagelsen om at fiskerne befinner seg på tribunen, og ikke på laget. Og det er helt feil.

Frank Bakke-Jensen, Pål Farstad og Kjell Ingebrigtsen holdt kortere innledninger som etter lunsj skal ende i en større debatt.

Nord24.no oppdaterer.

Fakta Årets Kvalitetsfisker:

Prisen deles ut av Norges Råfisklag for 12. gang. Statuetten Årets kvalitetsfisker går til en fisker som utøver sitt fiskeri med gode kvalitetsholdninger, har båten og fiskeriet rigget og planlagt for kvalitetsleveranser, leverer god kvalitet uavhengig av konjunkturer i markedet, fremstår som et forbilde for andre og driver fiske eller fangst i Norges Råfisklags distrikt. Det er ingen restriksjoner i forhold til størrelse på båt, redskapstype eller fiskerier.